- Küüslauku peetakse imerohuks. Meie kadunud dr Viilmaa soovitas õhtuti süüa küüslauguleiba, mis puhastab organismi jääkainetest.

- Küüslaugul on kõhugaase väljutav, seedimist soodustav ja toonust tõstev toime.

- Küüslauku saab kasutada krampide puhul, artriidi raviks, ussirohuna ja antiseptikuna.

- Küüslauk on hea valude leevendaja bronhiidi korral. Kui mu lapsed olid haiged, riputasin nende voodikese külge küüslauguküüntest valmistatud kee.

- Küüslauk annab abi ka podagra, kõrge vererõhu ja seedehäirete korral.

- Küüslauk sisaldab allitsiini, mis mõjub kasulikult südamele ja veresoonkonnale. Kuid uuringute kohaselt tuleks vajaliku koguse saamiseks süüa 7–28 küüslauguküünt.

Kulinaarselt saab küüslauku kasutada nagu köögivilja, ent sagedamini pruugime seda maitseainena. Terve küüslaugu või küüne magusus tuleb esile kuumutamisega pannil või potis, eriti ahjus küpsetamisega. Mida peenemaks küüslauk hakkida, seda intensiivsem on maitse.

Roogade maitsestamisel ärge unustage küüslauku lisada külmadesse (hapukoore-, majoneesi-, jogurti- jne) ning kuumadesse kastmetesse, suppidesse, hautistesse, liha- ja köögiviljatoitudele, vormiroogadele, vorstidele, marinaadidele, maitsevõile ja -õlile jne.

Väga hea suupiste saate, kui määrite purustatud küüslauku röstitud leivale või saiale, tilgutate peale veidi oliiviõli ning katate tomati- või paprikaviiludega. Eriti hõrgu maitse annab see, kui hõõrute salatikausi üle poolitatud küüslauguküünega.

Et kaaskondlastele mitte häirivalt mõjuda, soovitan küüslauku süüa õhtuti ning peale närida kohviube.

Küüslaugu ahjus küpsetamine

Lõigake küüslaugusibula ülemine ots viiluna ära. Pakkige sibul fooliumisse, aga ärge täiesti kinni suruge.

Küpsetage eelsoojendatud ahjus 200° juures umbes 45–50 minutit, kuni saate iga küüne kesta seest kergesti välja pigistada. Parim võimalus on küpsetada küüslauku koos lihaga küpsetusvormis. Küpsetatud küüslauk on suurepärane prae lisand.