Enne sügavkülmutamist võib maitsetaimed ka korraks keevasse vette kasta, nii säilib värv veidi paremini. Sügavkülmutamiseks sobib basiilik, iisop, aed-harakputk, korianderi lehed, köömen, aed-piparrohi, majoraan, mündid, petersell, rosmariin, salvei, sidrunmeliss, till, tüümian ja kikka-putk. Samuti sobivad sügavkülmutamiseks nõges (blanšeerituna) ja mustsõstra lehed.

Kuivatamine õnnestub kõige paremini, kui see toimub piisavalt kiiresti. Lõhnaained säilivad paremini madalal kuivamistemperatuuril.

Kõige lihtsam on kuivatada väikestesse kimpudesse seotud maitsetaimi riputades need kuiva, sooja ja õhurikkasse kohta. Temperatuur ei tohiks seal tõusta üle 35 kraadi ja ruum võiks olla pime. Kuivatamiseks sobivad hästi münt, küüslauk, piparrohi, iisop, lavendel, leeskputk, rosmariin, salvei ja tüümian.

- Pärast kuivatamist tuleb maitseaineid säilitada võimalikult tervena, et nende maitse ja lõhn nelja tuule poole ei lendaks. Peeneks tasub need teha alles enne kasutamist.

- Kuivatatud maitsetaimi säilitatakse vaid aasta. Vanu ürte ei pea siiski minema viskama, kasuta neid kasvõi jalavannis.

- Kuivatatud taimi saab kasutada mitmeti. Lisaks toitude maitsestamisele võib metsast korjatud taimedest teha häid teesegusid - näiteks vaarikast, mustikast, maasikast, põdrakanepist ja kortslehest. Leivataignasse sobivad muu hulgas nõges, ristikuõied ja miks mitte ka valge hanemalts ning võilillelehed.

Allikas: www.yrttitarha.com