Viimati ostsin mandariine. Neid kraani all pestes avastasin nii mõneltki mandariinilt kahtlaseid, koore pinnast kõrgemaid piklikovaalseid ja pruunikaid, umbes 3-4 mm pikkuseid komakujulisi täpikesi, mis küünega nakitsedes maha tulid. Olin mandariinidega boonusena kaasa saanud ka kilptäid.

Et tegu on kilptäiga, kinnitas ka Farm Plant Eesti nõustaja Tiiu Annuk, kelle sõnul on kilptäid toataimedele sattudes väga tüütud ja raskesti tõrjutavad kahjurid.

Kilptäi
Suguküpsed liikumatud emased on kinnitunud peene stileti e suuoga abil taime lehtede, võrsete ja viljade külge. Pealt on nad kaetud vahaja kilbiga, mis täiskasvanud emast, mune ja noori isendeid (vastseid) väliste mõjude eest kaitseb. Soodsates tingimustes võivad vastsed igal ajal munast väljuda. Erinevalt emasest isendist on vastsed väga liikuvad, seetõttu satuvad nad ka kergesti taime teistele osadele ja naabruses asuvatele taimedele ning alustavad oma „kahjurikarjääri“.

Kuna kilptäid kahjustavad väga paljusid toataimi, oleks mõistlik poest ostetud puuviljad eelnevalt korralikult voolava vee all pesta. Et potensiaalsed kahjurid ei saaks taimedele ronida, tuleks vaagnad puuviljadega asetada toataimedest võimalikult kaugele. Kilptäi kahtluse korral tuleks aga koored ära visata või lausa põletada.