Jalapenod on ühed laialdasemalt kasutatavad tšillid. Need on väikesed, umbes viis kuni kümme sentimeetrit pikad. Need maitsevad natuke nagu rohelised paprikad, kuid on tunduvalt tulisemad. Nende maitse varieerub natuke mahedamast kuni väga teravani välja.

Nende teravust hinnatakse Scoville'i skaalal vahemikku 2500-10 000. Teravuse vähendamiseks eemaldage lisaks seemnetele ka pipra sees olev valge membraan!

Siiski on jalapenod võrreldes Serrano tšillidega mahedad. Serrano piprad on küll väiksemad ja peenemad kui jalapenod, kuid Scoville'i skaala hinnangul jääb nende teravus umbes 10 000-25 000 vahele.

Kuidas säilitada (ja külmutada) Jalapenot?

Suurima värskuse tagamiseks võite hoida jalapenosid külmkapis plastikkotis. Nii peaksid need säilima vähemalt nädala kui mitte rohkem, enne kui need hallitama hakkavad.

Kas teil on allesjäänud hunnik jalopenosid? Kui soovite pipraid pikemaks ajaks säilitada, pange need sügavkülma! Keetmine või küpsetamine pole vajalik. Kasutamise korral sulatage neid külmkapis või toasoojas. Sulatatud jalapenod sobivad suurepäraselt igasse toitu, mis nõuavad nende küpsetamist.

Katsusite tšillit ja käed õhetavad?

Lõikasite jalapenosid ja hiljem hakkasid käed õhetama? Asi on pipras olevates vürtsikates õlides, mille kokkupuutel käed võivad tulitama hakata. Selle vältimiseks on lihtne lahendus- kindad.

Kui tunnete põletustunnet, proovige nende järgnevate asjadega käsi hõõruda, et eemaldada kätele sattunud kapsaitiinid.

  • Oliiviõli
  • Alkohol
  • Nõudepesuseep