Sügisesed lehed, eriti need, mis on juba purustatud (selleks sobib väga hästi ka tavaline muruniiduk), on komposti jaoks ideaalsed, kuna nad sisaldavad süsinikku. Purustatud lehed laota kihiti vaheldumisi tavapärase kompostimaterjaliga ning jäta talveks laagerduma. Sega kompostihunnikut siis kui meelde tuleb ning kevadiseks istutusajaks on sul suurepärane rammus kompostimaterjal olemas.

Lehekõdu

Lehekõdu on suurepärane pinnaselisand. Selle tegemiseks pole vaja muud kui langenud lehti ja natukene juba olemasolevat kompostimulda. Lehed tuleb mullaga läbi kaevata ja saadud hunnik umbes aastaks seisma jätta. Saadud materjal on väga hea juurvilja- ja lillepeenardele, samuti sobib see hästi istutusmullale lisandiks.

Multš

Kui sa oled lehed juba purustanud, võib neid kasutada ka orgaanilise multšina lillepeenardes, juurviljaaias ning puude ja põõsaste alla. Lihtsalt laota paarisentimeetri paksune lehekiht peenardele, jälgides hoolikalt, et lehed ei puutuks vastu taimi ega puutüvesid. Multš aitab pinnasel niiskust säilitada ning vähendab umbrohu levikut. Boonusena annavad kõdunevad lehed pinnasele rohkelt toitained.

Kogu lehti

Kui sügisesed riisumised on lõppenud, ei taha sa arvatavasti enam ühtegi lehte näha. Kuid ära kiirusta lehtedest lahtisaamisega, sest kevadel, kui täidad oma kompostihunnikut igasuguse "rohelise" materjaliga, on sul hea meel, et mõni kott sügisesi lehti on tööriistakuuris varuks ning sa saad need komposti segada. On tunduvalt lihtsam segada komposti kotitäis lehti kui näha vaeva ajalehetükkide lisamisega, mis peaksid seda umbrohust nätsket hunnikut kuivatama.

Niida lehti

See on kõige lihtsam lahendus lehemurest lahtisaamiseks ning selleks ei pea reha kuuri alt välja võtmagi. Sõida lihtsalt muruniidukiga mööda aeda ringi ning purustatud lehed kõdunevad talvega ära, andes su pinnasele juba nii tuttavaid toitaineid. Kui sa teed seda igal nädalal kuni viimaste lehtede langemiseni, on sul järgmisel suvel oodata looduslikult väetatud muru,milles ei kasva enam nii palju umbrohtu.
Hakkige lehed muruniidukiga murule väetiseks.

Allikas: organicgardening.com