Kodumaine küüslauk laadal Foto: Raivo Tasso
Kodumaine taliküüslauk on kergesti kasvatatav ja hinnaline. Siiski on üheks suuremaks saaki rikkuvaks teguriks valesti valitud koristusaeg.

Üldtuntud on fakt, et küüslauk võetakse üles, kui pealsed on kolletunud, kuid alati ei pruugi pealsete olukord anda kõige täpsemat infot. Kogenud küüslaugukasvatajad valivad koristusaja liitsibula kattesoomuste välimuse järgi.

Kui kattesoomused ei ole enam pehmed ja sibulad on kenasti eraldunud, on õige aeg. Seepärast tuleks paar taime aeg-ajalt üles võtta ja liitsibulate pealmised kihid lahti koorida, et näha, mis seespool täpsemalt toimub.

Vihmasel suvel võib juhtuda, et küüslaugusaagi rikub vesi. Selline olukord on siis, kui taimed näevad veel üsna rohelised välja ja saagikoristusega ei kiirustata. Nii võib juhtuda, et vihmavesi valgub mooda vart kenasti küüslaugu sisse ja jääb sinna pidama, põhjustades mädanikku ning hallitamist. Kui mõni taim üles võtta ning ära lõigatud varrega liitsibulat raputades eraldub sealt vett, tuleb kiirelt reageerida ja saagikoristust planeerima hakata.

Paljude katsete tulemusena on selgeks tehtud, et küüslaugu säilimist mõjutavad kõige rohkem just õigel hetkel ülesvõtmine ja saagi kuivatamine. Palju on vaieldud ka selle üle, kas koristatud küüslaukude varred tules lõigata ära enne või peale kuivatamist. Tegelikkuses võib teha nii ja naa, kuid umbes kuuesentimeetriste varrejuppidega küüslauke on oluliselt lihtsam ladustada ja jääb ära ka oht, et varre või liitsibula sees olev niiskus sinna pidama jääb ning välja ei pääse.

Peale koristamist tuleks küüslaugud viivitamatult mullast puhastada, lõigata ära varred, jättes mõned sentimeetrid tüügast ning eemaldada ka juured. Seejärel tuleks nad asetada ühekordse kihina, kas restile või aukudega plastikasti õhurikkasse, niiskuse eest kaitstud kohta kuivama. Paari nädala pärast võib nad panna sama kastiga jahedamasse ja pimedasse kohta tarbimist ootama. Korralikult kuivatatud ning õigel ajal koristatud küüslauk on ka mais veel täielikult tarbimiskõlbulik.