2. Kui teil jäid sügisel mõned istikud istutamata, võite need talveks matta poolviltu, praktiliselt võraoksteni muldkraavi. Jälgida tuleb, et selline kraav oleks mõnel kuivemal kohal.

3. Kui kavatsete kevadel suuremaid istutustöid ette võtta, võite istutusaugud juba sügisel valmis kaevata. Nii pääseb pakane mulla aluskihte muhendama ning taimedel on tulevikus mõnusam kasvada. August väljakaevatud muld jätke samasse kõrvale.

4. Kui suuremad aiatööd tehtud, koguge kokku kõik tööriistad. Peske need hoolikalt puhtaks ning kuivatage, parandage ja teritage, metallosad õlitage roostetamise vältimiseks.

5. Kui soovite ise seemnetest püsikuid kasvatada, võite nende seemnete külvidega, mis vajavad stratifitseerimist, just novembris algust teha. Külvake seemned potti, mis viige seejärel kasvuhoonesse või külmlavasse uut kevadet ootama.

6. Enne taimedele talvekatete panekut kontrollige, kas teil on kodus piisav rotimürgivaru. Iga katte alla tuleks panna mõned palakesed mürkhõrgutisi, et närilised talvel teie hoolealustele liiga ei teeks.

7. Kui mulla pealmine kiht on juba külmunud, võib asuda katma varem mahapainutatud roose. Esmalt asetage taimedele mõned kuuseoksad, seejärel kiht kuivi lehti või pakasekaitsekangast ning lõpuks veel paar kuuseoksa. Kõige tippu sobib eterniitplaat või tükk koormakatteks mõeldud kileriiet. Rooside kate peab püsima kuivana.

8. Lillepeenardele viimast sügispuhastust tehes jätke kõrreliste varred lõikamata. Need toovad talvisesse aeda vaheldust ja aitavad koguda lund.

9. Kui esimesed külmad on juba üle käinud, kuid linnud pole veel jaole jõudnud, korjake hariliku lodjapuu vilju. Pärast külmanäpistust on need täiesti söödavad ning pealegi veel tervislikud. Marjad mõjuvad rahustavalt, neil on ka kerge põletikuvastane toime.

10. Kontrollige regulaarselt kõiki keldrisse kantud juurvilja- ja õunakaste. Ühest mädanema läinud viljast piisab, et üsna kiiresti ka ülejäänud kastitäis kõlbmatuks muutuks.

Artikkel ilmus ajakirja Maakodu novembrinumbris (2009).