‘Kovalenskovoje’ Picasa
Pole midagi paremat kui koduaia õunapuult nopitud esimesed valminud viljad. Kõige maitsvamad koogid saab eesti ubinatest. Enne õunapuu aeda istutamist tasub teada parimaid suviseid sorte.
Puukoolid paljundavad ja müüvad ligi 50 sorti õunapuid. Nende hulgas on vanu ja uusi sorte. Sordid erinevad viljade valmimisaja ja söömiseks sobiva tarbimisperioodi pikkuse poolest, samuti maitse poolest. Inimeste maitse-eelistused sõltuvad soost, vanusest, aga ka organismi seedekanali iseärasusest. Seepärast soovitame enne istutamist maitsta selle sordi vilju, selleks tasub neid proovimiseks osta turult või külastada puuviljanäitusi, kus esitletakse uusi õunasorte. Suvisortide õunad valmivad Lõuna-Eestis augustikuu esimesel poolel või kuu keskpaiku, Põhja-Eestis saabub see aeg nädala võrra hiljem. Sügis- ja talisortide õunad muutuvad koristusküpseks septembrikuus, need vajavad järelvalmimiseks aega kuu või kaks. Vanemad ja tuntumad suveõunasordid on: ‘Valge klaarõun’, ‘Krügeri tuviõun’, ‘Martsipan’ ja ‘Suislepp’.