- 200 g kaalikat

- 1 sibul

- mädarõigast

- majoneesi või salatikastet

- maitserohelist

Kaalikas riivige, sibul lõigake hästi õhukesteks ratasteks, segage riivitud mädarõika ja majoneesiga. Maitsestada sobib majoraani, basiiliku või peterselliga. Vahelduseks võib lisada ka riivitud porgandit või õuna.

Kaalikapannkoogid

- 300 g kaalikat

- 3 sl peenestatud soolaseeni

- 3 kartulit

- 2 sl jahu

- 1 muna

- soola

- paprikapulbrit

- rasvainet praadimiseks

Leotage seened, tahendage ja hakkige peeneks. Toored kartulid ja kaalikas riivige, lisage seened, muna, jahu, maitsestage paprikaga, vajadusel lisage pisut soola. Segage kõik hoolikalt läbi ning praadige kuumas rasvaines ülepannikoogid.

Kaalikakotletid

- 1 kg kaalikaid

- soola

- 4 muna

- 2 sl sulatatud võid

- 200 g riivsaia

- riivitud muskaatpähklit

- õliga segatud võid praadimiseks

Kaste

- 1 kl seemneteta rosinaid

- 2–3 kl vett

- 2 sl võid

- ½ kl suhkrut

- ½ kl hapukoort

- 1 sl jahu

Tükeldage kooritud kaalikad ja hoidke 10 minutit keevas vees, siis valage vesi ära ja keetke soolaga maitsestatud vees pehmeks. Laske kaalikatükid läbi hakkmasina, segage riivsaia ja sulavõiga, lisage lahtiklopitud munad, maitsestage muskaadiga ja ühtlaselt kohevast tainast praadige kotletid.

Pestud rosinatele lisage vesi, või ja suhkur, keetke kuni 15 minutit. Siis lisage hapukoorega segatud jahu ja kuumutage keemiseni.

Kaalikakaste ulukilihale

- 300 g kaalikat

- soola

- 1 sl suhkrut

- 2 sl võid

- 1 munavalge

n ½ sidrunit

Keetke tükeldatud kaalikas pehmeks ja pürees-tage, lisage suhkur, samuti või ning kuumutage, kuni segu pakseneb. Võtke nõu tulelt, lisage riivitud sidrunikoort ja pigistage juurde mahl, seejärelt segage vahustatud munavalgega.

Kaalikahautis

- 1 l kaalikakuubikuid

- 2 sibulat

- 1 sl õli

- ½–1 kl keeva vett

- 1 sl nisujahu

- 1 tl kuivatatud estragoni

- ½ tl soola

- ½ kl rammusamat piima (3,5%)

Hakkige sibul peeneks ja kuumutage õlis kergelt läbi, lisage väikesed toore kaalika kuubikud. Hautage segades 5 minutit, lisage vesi, katke keedunõu kaanega ja keetke tasasel tulel kuni kaalikad pehmed. Segage jahu, estragon ja sool ning lisage liigutades piim. Kallake see segu kaalikatele ning hautage veel veidi. Värske estragon lisage enne laualeandmist.

Magushapu kaalikavorm

- 2–3 kaalikat

- 3 sl võid

- ¾ l vett

- soola

- 2 sl siirupit

- 2 sl äädikat

- ½ sl nisujahu

Koorige pestud kaalikad ja riivige jämedalt. Sulatage või keedunõus ja lisage riivitud kaalikas (ca 2 l). Segage ühtlaselt läbi ja kuumutage 2–3 minutit. Nüüd kallake juurde vesi ja keetke pehmeks. Maitsestage äädika ja siirupiga ning jahu lisades tehke toit tummiseks.

Kaalikad šerrikastmes

- 1–1 ½ kg kaalikaid

- 3 sl võid

- 2 sl hakitud sibulat

- ¾ kl hakitud seeni

- 2 sl jahu

- 1–2 tl soola

- ½ tl jahvatatud valget pipart

- ½ kl vahukoort

- ¾ kl kanapuljongit

- ¼–1/3 kl kuiva šerrit

- 1 munakollane

- 2 sl hakitud petersellilehti

Koorige kaalikad ja lõigake kuubikuteks ning pange soolaga maitsestatud veega keema. Seni kui kaalikad keevad (u 12 minutit) valmistage kaste. Kuumutage madalas keedunõus või, lisage hakitud seened ja sibul. Hautage segades umbes 5 minutit, siis pange hulka jahu, maitsestage soola ja pipraga, segage korralikult läbi.

Valage juurde puljong ja koor, laske keema tõusta. Keetke tasasel tulel 4 minutit. Väikeses kausis lööge munakollane šerriga segamini ja nõristage ettevaatlikult kogu aeg segades kastmesse.

Enam ärge laske sel keema minna, vaid tõstke tulelt. Kurnake kaalikatükid, valage üle kastmega ning kaunistage hakitud peterselliga.