Roosõieliste sugukonda kuuluv rabamurakas (Rubus chamaemorus) kasvab igat tüüpi rabas, soostunud männi- ja lehtmetsades. Tegemist on kuni 25 cm kõrguse kahekojalise rohttaimega, see tähendab, et on eraldi isas- ja emasõied, mis asuvad erinevatel taimedel. Maaalune risoom on pikk, peenike ja harunev. Üheaastaste varte ülaosas on 2-3 kurrulist, neerja kujuga tumerohelist varrelehte. Valged, umbes 3 cm läbimõõduga õied ilmuvad mais juunis. 5-25 osaviljast koosnevad kerajad koguviljad, millede läbimõõt võib olla kuni 2 cm, valmivad juulis-augustis. Algul on viljad kõvad ja punased, täisküpselt aga kuldkollased, pehmed, läbipaistvad ja mesimagusad.

Muraka viljad sisaldavad rohkesti C-vitamiini (30-200mg/100g) ja karotiini, samuti glükosiide, pektiinaineid, sidrun- ja õunhapet, suhkruid (6%) ning parkaineid. Märkimisväärselt sisaldub viljades ka mineraalaineid – mangaani, vaske, kroomi, alumiiniumi, räni- ja kaaliumiühendeid. Kõik see teeb murakast toitva ja väga väärtusliku metsamarja.

Muraka viljad sisaldavad rohkesti ka lenduvaid eeterlikke õlisid, millel on tugev mikroobe hävitav toime, seetõttu säilib ka vähese suhkruga tehtud murakamoos hästi. Murakaid soovitatakse tarvitada siis, kui normaalne mikrofloora on kahjustunud, näitekst peale antibiootikumikuuri läbimist. Murakast saab abi väsimuse ja vitamiinivaeguse korral. Tõhusa kosutava vahendina sobib ta hästi haigetele ja lastele.

Murakaid võib koguda poolküpselt, mil nad on veel kõvad või täisküpselt. Viimasel juhul peab kaasas olema kindlasti korralik ämber. Poolküpselt kogumise eeliseks on asjaolu, et lisaks viljadele saadakse kaasa ka viljatuped. Need aga saab vilju puhastades kuivama panna, ning hiljem tee valmistamiseks ära kasutada.

Murakalehtedest ja viljatupsudest tee aitab kõhulahtisuse vastu. Viljatupsudest tee on tugeva põletikuvastase toimega, ta ajab higistama ja aitab köha korral, samuti on hea veeajati ning aitab soolasid kehast eemaldada. Murakalehetee toob leevendust reuma- ja podagravaludele.

Kuigi murakad on parimad tarbida värskelt (täisküpselt) sobivad nad suurepäraselt hoidistamiseks, nii kompoti kui moosina ja sügavkülmutamiseks. Murakad sobivad hästi ka mitmesuguste dessertide valmistamiseks, neist valmistatakse mahla, likööri ja veini.