Või näiteks meie kohalikud võililled. Kindlasti olete näinud, kuis nad tungivad lausa läbi asfaldi. Või näiteks vahtrad, kasvades majade katustel väheses prahi ja tolmusegus pole samuti teab mis haruldus. Kas tõepoolest selline taime kohanemisvõime ja vastupidavus langeb kokku seletamatute roheliste sõrmede või raske käega? 

Järelikult, kui taimele sobivad tingimused, siis ei takista teda suurt miskit lopsakalt ja kiiresti kasvamast. Tähendab, et oleks nn rohelised sõrmed, peaksid kokku langema taime nõudmised kasvutingimuste suhtes ja teie võimalused. 

Mida taimed siis tahavad? Ühed arvavad, et taimede heaks kasvuks piisab kui kasta neid järele jäänud teega paar korda kuus. Teiste meelest ei saa kuidagi läbi regulaarse piserdamiseta, kasvuhormoonideta ning taimedealuse soojenduseta. Kuid õigus on neil, kelle arvates erinevad taimed vajavad erinevaid kasutingimusi. 

Kaktused ja sukulentsed taimed vajavad kõrbelaadseid tingimusi, troopilised taimed aga kõrget õhuniiskust. Vahetades mõlema kasvukohad, surevad välja nii ühed kui teised, luues keskpärased tingimused mõlemile, kiratsevad mõlemad. 

Mida taimedele pakkuda? Arvestama peab paljuga: asukohaga, valgustatusega, niiskusega, temperatuuriga. Vähemolulised pole ka teadmised ning aeg ja vahendid, mida ollakse nõus taimede peale kulutama. Omades võimalusi võib osta seadmeid, mis hoiavad piisavat niiskusetaset ja annavad taimele vajalikul määral valgust. Omades piisavalt vaba aega, saab hoolitseda vajalikul määral ka kõige nõudlikumate taimede eest. 

Kui valgust on palju? Sellisel juhul sobivad kaktused ja muud sukulentsed taimed. Nad ootavad teid tagasi nädalapikkuselt komandeeringult, nad ei oota liigset hoolitsust ning tunnevad end hästi, kui muld on lahja ja pott kitsavõitu. Ja kui kaktused jätta oktoobrist veebruarini kasmata ning lasta neil jahedamas talvituda, siis nad mitte ei tunne end hästi vaid võivad isegi õitseda.

Kui aega on palju? Sel juhul valige kapriissed taimed, kes vajavad pidevalt hoolt, keda ei saa jätta kastmata, kuid ei tohi üle kasta, kes ei taha kuuma, kuid ei tunne hästi ka jahedas. Näiteks sellisel juhul sobivad fuksiad paremini kui kaktused ja sukulendid. Viimased ei salli ülehoolitsust – rammus muld ja vähene valgus muudab kaktuste figuuri ja peatab õitsemise, rohke kastmine aga hukutab nad. 

Kui valgust on vähe? Kui ka päeva kõige valgemal ajal on toas varjud, siis sobivad kasvatamiseks aglaoneemad ja tõlvlehikud. Valgusepuudust saab korvata ka muidugi taimelampidega. Näiteks paljud säntpooliate kasvatajad kasvatavad oma uhkeid kollektsioone justnimelt kunstliku valguse all. 

Kui meeldib kastmine? Sel juhul sobivad märgadelt aladelt pärinevad taimed nagu lõikheinad. Seda taime on võimatu üle kasta, vastupidi, talle lausa meeldib olla jalgupidi vees. Kastmislembestele ei sobi kaktused, sukulentsed taimed, säntpooliad ja begooniad. 

Taime käekäiku mõjutab ka tema tulevase hooldaja iseloom. Kinnistele inimestele meeldivad tavaliselt effektsete lehtedega taimed, suhtlejad peavad lugu aga õitsvatest taimedest. Laia elustiili ja suurejoonelisust armastavad inimesed peavad taimedest, mis vajavad rohket kastmist, toitaineterikast mulda ja avarat istutusnõud. Askeetlikust elustiilist pidavad inimesed leiavad ühise keele sarnaseid tingimusi nõutavate taimedega. 

Esmapilgul tundub, et kui sedasi taimi hakata valima, on see valik üsna ahtake. Kuid tegelikkuses on toataimede valik väga lai ja mitmekesine nii liigiti kui sorditi. Nii, et valikust leiab alati taimi, mis meeldivad ja sobivad antud kasvutingimustega. Aga seal, kus on tehtud õigeid valikud, on ka inimestel nn rohelised sõrmed mitte raske käsi. 

Refereeritud ajakirjast: Дом, сад, огород