Nelgipuu eraellu sekkumine sai alguse siis, kui inimesed avastasid, et selle õiepung sisaldab peaaegu 90% ulatuses hinnalist, aromaatset, kõrgekontsentratsioonilist õli eugenol’i.

Nelki on leitutud Egiptuses välja kaevatud hauakambritest, mis ehitatud 3000 a eKr ning kus muude hauapanuste seas oli ka nelki.

Nelki väärtustati samuti II saj eKr Hiinas Hani dünastias, kus enne keisriga kohtumist pidi igaüks värskendama oma hingeõhku nelki närides.

Mõni sajand hiljem oli nelk väärtuslikuks lastiks araablaste vürtsiteel. Seda müüdi Lähis-Idas ja Euroopas, kus inimesed kasutasid nelki nii toidus kui meditsiinis. Usuti, et see aitab eemale peletada isegi katku.

Huvitavat ajaloost

Nelk kasvab looduslikult Moluccas, mida tuntakse ka kui Indoneesia Vürtsisaari. Aasias on nelki kasutatud enam kui 200 aastat.

Kaua aega kasvatati nelki vaid Indoneesias. Praegu on juhtiv tootja Zanzibar Ida-Aafrikas. Lisaks neile on kasvatajamaad ka Lääne-India saarestik (saarestik Põhja- ja Lõuna-Ameerika vahel), Sri Lanka, Madagaskar, India ja Brasiilia.

Nelgiäri on omaette lugu ettevõtlusest, võimust ning ahnusest. Olles üks hinnalisemaid vürtside seas, oli puude kasvukoha leidmine põhjuseks mitmele merereisile.

XV sajandil alustasid hispaanlased ja portugallased võitlust, purustamaks araablaste ülemvõimu nelgiäris.

Portugallased saidki Molucca oma kontrolli alla kuni hollandlaste tulekuni. Viimased võtsid asja aga väga karmilt ette. Nimelt otsustati, et nelgipuud peavad kasvama vaid nende kindlaksmääratud aladel ning kõik puud mujal läksid hävitamisele.

Hollandlased terroriseerisid kohalikke, keda nelgi müümiselt või nelgipuu istutamiselt tabatuna karistati kas vangistuse, piinamise või surmanuhtluse läbi. Selleks pidid nad isegi vanglaid ehitama ja laskma ohtlikke loomi istandustesse lahti, kuid paraku oli kohalikel inimestel komme lapse sündimisel istutada nelgipuu. Lisaks usuti, et lapse ja puu elud on omavahel ühendatud. Nii istutasid kohalikud mittelubatud aladele aina uusi puid, hollandlased hävitasid neid ja pistsid istutajad vangi.

Lõpuks sai ka nende aeg ümber. 1800. aastaks võtsid britid Molucca, Sri Lanka ja teised vürtsisaared üle.

Nelgi kasutamisest

Nelgil on soe, magus ja aromaatne maitse, mis peegeldab nende lämbet troopilist kasvukohta.

Nad sisaldavad mangaani, K-vitamiini, rauda, magneesiumi ja kaltsiumi.

Ostke tervet vürtsi. Kui pigistate nelgipunga küünega, on kvaliteedi tunnuseks see, kui sealt tuleb natuke õli. Teine võimalus on panna nelk vette – kvaliteetne vürts hõljub pinnal vertikaalselt. Aegunu seevastu vajub põhja või jääb horisontaalselt pinnale hõljuma.

Säilitage nelki kuivas, pimedas ning jahedas kohas suletud purgis. Sellisel moel säilivad terved nelgipungad kuni aasta. Jahvatatud nelgi eluiga on pea poole vähem.

Kuna nelk on väga intensiivse maitsega vürts, siis olge hoolikad, et mitte üle doseerida, kuna nelk kipub kergesti varjutama kõiki teisi maitseid.

Pikkige maitse andmiseks nelke küpsetatud sinkidesse, apelsinidesse (jõuluajaks) või sibulatesse. Lisage jahvatatud vürtsi karriroogadesse, magustoitudesse, küpsetistesse, kastmetesse ja likööridesse.

Nelgiliköör

- 10 nelki

- 25 cl 40% viina

Parima tulemuse saamiseks kasutage kvaliteetseid terveid õienuppe – tumepruune ja õliseid. Pange nelgid puhtasse klaaspurki ja lisage viin.

Katke purk kaanega ning laske toatemperatuuril tõmmata kaks päeva, aeg-ajalt raputage purki.

Filtreerige saadud jook pudelisse ning laske üks kuu toatemperatuuril pimedas seista. Hoidke saadud jooki pimedas, et vältida värvi ja maitseomaduste muutumist.

Marineeritud vürtsikad peedid

- 650 ml tükeldatud konserveeritud peeti (mahl jätke alles)

- 125 ml õunaäädikat

- 2 sl suhkrut

- 3 tervet nelgipunga

- 3 tera musta pipart

- 1 loorberileht

- 0,5 tl soola

- 1 viilutatud väike sibul

Pange peediviilud keskmise suurusega kaussi. Kuumutage äädikas ja 125 ml peedimahla keemiseni. Lisage suhkur, nelgid, pipraterad, loorberileht, sool,

sibul ja kuumutage taas keemiseni.

Valage saadud vedelik peediviiludele,

segage, katke kilega ja jahutage. Serveerige külmkapikülmalt.

Apelsini- ja mandariiniheeringas

- 4 tükeldatud heeringafileed

- 2 rõngasteks lõigatud sibulat

- 0,5 suurt rõngasteks lõigatud apelsini

- 1 rõngasteks lõigatud mandariin

- 20 purustatud musta pipra tera

- 20 nelki (tervena)

- 4 loorberilehte

Marinaadiks

- 2 dl vett

- 8 sl 12% äädikat

- 1 dl pressitud apelsinimahla

- 2 dl suhkrut

- 4 sl mett

Keetke marinaad ja laske sel jahtuda. Pange tükeldatud sibul, kalatükid, apelsini- ja mandariinilõigud ning vürtsid purkidesse, valage peale marinaad. Keerake kaas peale ning hoidke enne tarvitamist külmas vähemalt üks ööpäev.

Stifado ehk Kreeka liharoog sibulatega

- 2 kg lambaliha

- 1 kg šalottsibulaid

- 3 dl kuiva punast veini

- 75 dl tomatipüreed

- 3 dl vett

- 5 dl purustatud tomatikonservi

- 1 dl oliiviõli

- 4 küüslauguküünt

- soola

- 2 ürtidega puljongikuubikut

- 1 kaneelipulk (tervena)

- 7 tera musta pipart

- 15 nelki (tervena)

Lõigake liha kuubikuteks, pruunistage kergelt pannil oliiviõlis ja pange potti. Valage peale vein. Siis lisage vesi, tomatipüree, purustatud tomatid, oliiviõli, sool, puljongikuubikud ja vürtsid. Hautage umbes kaks tundi. Seejärel tükeldage sibulad ja lisage pajaroale. Hautage veel üks tund. Serveerige kartulisektorite või riisiga.