Sõstraõhtu korraldas aiandusagronoom ja istikukasvataja Väino Eskla. Testimiseks oli ta oma istandikust kaasa võtnud 16 sordi musta sõstra marju, lisaks sai maitsta ka valgeid sõstraid (‘Hele’, ‘Valko’) ja võrrelda neid tuntud punase sõstra sordiga ‘Hollandi punane’ ning tutvuda tumeroosa tikriga (kunagine Julius Aamisepa aretis).

Sordivaatlused Kuusalus

Väino Eskla

Enne kui asume karpides ahvatlevalt ootavaid musti mammusid proovima, räägib musta sõstra ekspert Väino Eskla lühidalt oma tööst. Selle võrratu marja sordivaatlusi alustas ta Harjumaal Kuusalus oma aias juba 1984. aastal. Kuna istandik asub liivasel pinnasel, on sealsed tingimused ekstreemsed, eriti suureks ohuks on põud. Tänu sellele aga on hea välja selgitada, millised sordid on kõige vastupidavamad.

Sordi headuse selgitamiseks on vaja pikemaid vaatlusi. Üldistusi omaduste kohta – haiguskindlus, kui tugevad on oksad jne – saab teha alles kümmekonna aasta jooksul.

Eskla vaatlustulemused on saadud põhjarannikul, kuid näiteks Lõuna-Eestis ja/või märksa raskemal mullal võivad sordid käituda veidi teisiti. Selliseid vaatlusi teeb Pärnumaal sõstrakasvataja Reet Karukäpp.

Kuusalu marjaaias on üle 30 musta sõstra sordi, aga kõiki pole mõtet paljundada. Pooled sordid on pärit Ukrainast ja Valgevenest. Sealsed kliimaolud on meile lähedased ja sordid sobivad meie tingimustesse. N-ö idapoolsete sortide väärt omadus on see, et nad peaaegu ei võta külge jahukastet ja osa ei võta ka pahklesta.

Pahklest on üleüldine nuhtlus. Koduaias, kus põõsaid on vähe, saab seda kahjurit siiski kontrolli all hoida. Selleks tuleb hilissügisel ja kevadtalvel ebaloomulikult ümaraks paisunud pungad ära korjata ja põletada, kolmas kord peab põõsad üle vaatama enne lehepungade avanemist.

Hakkame maiustama

Uuematest sortidest pakub Väino Eskla huvilistele maitsta järgmisi: ‘Bagira’, ‘Lentjai’, ‘Othelo’, ‘Pamjati Vavilova’, ‘Polar’, ‘Titania’, ‘Triton’, ‘Tšornõi žemtšug’, ‘Varmas’.

Vanematest sortidest on võrdluseks kaasas ‘Belorusskaja sladkaja’, ‘Bogatõr’, ’Zagadka’, ‘Kantata 50’, ‘Minai Šmõrjov’, ‘Öjebyn’.

Paljude jaoks tekitab elevust rohelist värvi must sõstar, Soomes aretatud ‘Vertti’. See ei ole tegelikult enam uudis, sort hakkas meil levima juba eelmise sajandi lõpuaastail.

Tänavune põud suve esimesel poolel jättis marjad väiksemaks, kui need tavaliselt on. Aga maitsed on ikkagi võrratud! Mõned karbid saavad eriti ruttu tühjaks, näiteks suured ja magusad ‘Bagira’, ‘Tšornõi žemtšug’, ‘Lentjai’. Väino Eskla sõnul on need uued sordid rahva seas juba üsna hinnatud. Suur ja magus musta sõstra mari on parem kui komm! Need sordid ongi dessertmarjad, mida on mõnus põõsalt suhu pista ja lauale panna.

Kuna nende sortide marjad valmivad ebaühtlaselt, mitte kõik korraga, jätkub maiustamist pikemaks ajaks. Koduaeda on nad seetõttu väga sobivad.

Mõni degusteerija kiidab väga sorti ‘Varmas’, selle varase ja magusa sordi aretas Pollis Asta Libek. Kogemused on näidanud, et ‘Varmas’ vajab hea saagi saamiseks rohkem niiskust ja raskema lõimisega mulda.

Kõige uuemad Eesti musta sõstra sordid on ‘Ats’, ‘Almo’, ‘Elo’ ja ‘Karri’, neid saab loodetavasti maitsta järgmise aasta sõstrapäeval. Kasvatajad on seni kiitnud sorti ‘Elo’.

Maheda maitse hindajad kiidavad sorti ‘Minai Šmõrjov’. See sort sobib neile, kes on hädas mao ülihappesusega. Mari pole tal küll nii suur kui uuematel sortidel, aga see-eest annab põõsas igal aastal saaki.

Väino Eskla juhib tähelepanu sordi ‘Pamjati Vavilova’ marjadele: kas märkate neis midagi erilist? Tõepoolest, marjad läigivad kaunilt ning neil on ilus ovaalne kuju. Suhu pannes on tunda head vürtsikat maitset ja seda, et koor on õhuke. Teistest sortidest on ‘Pamjati Vavilova’ marjad selgelt eristatavad.

‘Pamjati Vavilova’ on väga saagikas, oksad lamanduvad tohutu marjakoorma all ja vajavad tuge. Tõsi, oksad on veidi rabedad ja kipuvad lume raskuse all murduma, möödunul talvel oli Kuusalu istandikus sordil lumekahjustusi. Eesti sordil ‘Varmas’ on oksad elastsed, pärast lumekoorma kadumist tõusid need kenasti üles ega murdunud.

Soovitusi koduaeda
Mustad sõstrad

Kuna suure maitsmise peale maitsemeel enam erinevusi ei tunne ja kõik sordid tunduvad väga head, palume Väino Esklal anda nõu, milliseid võiks kasvatada koduaias.

- Kõige varasem on ‘Sejanets Golubki’. Keskmised kuni suured marjad on hapukad ja mahlakad, ta on eelkõige hea mahlamari.

- Ligi nädal hiljem saab valmis ‘Varmas’. Suured marjad on väga magusad ja mõnusad põõsalt söömiseks.

- Keskvalmiv ‘Pamjati Vavilova’ on väga saagikas, pahklest kimbutab teda vähem kui teisi sorte.

- Hilisepoolseteks sortideks võiks valida ‘Bagira’ ja ‘Lentjai’. Mõlemal on väga suured magusad marjad, mida on mõnus põõsalt noppida. Mahla jaoks jääb vürtsikat sõstra maitset aga väheks. ‘Bagira’ marjad püsivad põuaga paremini küljes kui ‘Lentjail’.

- Head mahlasordid on ‘Sejanets Golubki’, ‘Öjebyn’, ‘Pamjati Vavilova’, ‘Triton’, ‘Polar’. Nad on hapukamad ja tugevama maitsega.

- Kui tahate teha musta sõstra veini, valige hilisepoolne ‘Polar’, millel on eriti vürtsikas, n-ö klassikaline musta sõstra maitse. See uus sort on väga saagikas, mari püsib põõsal ega varise. Põõsast ei ohusta jahukaste ega pahklest, ka viimased rasked talved on ta kahjustusteta üle elanud.

- Kui aias on palju ruumi, sobivad sinna keskvalmivad kuni hilisepoolsed ‘Belorusskaja sladkaja’ ja ‘Titania’. Need võivad heades oludes kasvada lausa paari meetri kõrguseks. Mõelge, kui palju saaki selliselt hiiglaselt saab!

Soovitussortimenti valitud musta sõstra sordid

Puuvilja- ja marjakultuuride soovitussortiment on koostatud selleks, et aidata aiapidajaid ja aiandustootjaid sortide leidmisel. Siia valitud sordid on olnud katsetuses või kasvatuses juba hulk aastaid ning nad on näidanud, et sobivad meie oludesse.

- ‘Belorusskaja sladkaja’ (koduaeda)

- ‘Intercontinental’ (äri- ja koduaeda)

- ‘Lentjai’ (koduaeda)

- ‘Pamjati Vavilova’ (äri- ja koduaeda)

- ‘Sejanets Golubki’ (koduaeda)

- ‘Zagadka’ (äri- ja koduaeda)

- ‘Titania’ (äriaeda)

- ‘Varmas’ (koduaeda)

- ‘Vertti’ (koduaeda)

- ‘Öjebyn’ (äriaeda)

- ‘Bagira’ (perspektiivne)

n ‘Karri’ (perspektiivne)

Musta sõstra sordikirjeldusi ja kehtivat soovitussortimenti vaadake siit: www.aiatark.ee