24.02.2013, 09:15
Spirulina – kas tuleviku toit?
Rohke proteiini ja unikaalse toitainetekoostisega sinivetikas ehk spirulina võib aidata maailma päästa näljahädast, kuid on väärt toiduaine ka arenenud maailma inimestele.
FOTO:
Spirulinasaadusi toodetakse peamiselt kahest liigist – Arthrospira platensis ja A. maxima. Esimene neist on looduslikult levinud peamiselt Aafrika, Aasia ja Lõuna-Ameerika, teine aga Kesk-Ameerika veekogudes. Kolmas tuntuim liik A. pacifica on Hawaii endeem. Kõik need sinivetikad eelistavad elupaigana troopilisi ja subtroopilisi kõrge pH-tasemega toitaineterikkaid järvi.
Tänapäeval kasvatatakse spirulinat tänu tema unikaalsele toitainete sisaldusele ka spetsiaalsetes vetikafarmides, mida on rajatud mitmel pool üle maailma. Suurimad tootjad on USA, Tai, India, Taiwan, Hiina ja Pakistan.