Foto: Pixabay.com
Seda, et kuusevõrsed on väga kasulikud, räägitakse juba ammustest aegadest saadik. Praegu veel on sobiv aeg neid koguda ja isegi säilitada.

Kuusk on väge ja energiat täis taim, mis peletab väsimuse. Toitumispetsialist Aive Luigela on soovitanud keeta kuusevõrsetest samasugust siirupit nagu võililledestki.

* Selleks tuleb korjata paar kamalutäit kasvusid, kallata peale külm vesi ja lasta üle öö seista.

* Järgmisel päeval kuumutatakse segu keemiseni ja lastakse 80 kraadi juures 10 minutit seista.

* Seejärel jahutatakse ja kurnatakse.

* Saadud vedelikule lisatakse maitse järgi suhkrut ja kuumutatakse uuesti 80 kraadi juurde.

* Segu pannakse kuumalt purkidesse ja suletakse õhukindlalt.

* Purgid säilivad probleemideta ka jahedas ruumis.

See on tõeline energiajook, sest kuusekasvudes on väga palju C-vitamiini, orgaanilisi ja parkaineid. Kasulik juua nii talvel külmetuse puhul, suvel vere kosutuseks, niisama energia andmiseks ja hommikuseks turgutuseks.

Jook omandab kergelt punaka värvuse, kui sinna juurde lisada näiteks rabarberit. Maitseks võib lisada ka natuke piparmündi lehti.

Samamoodi võib kasutada männikasvusid, mis on ka praegu just parajad. Neid võib kuivatada, hiljem jahvatada pulbriks ja panna küpsetistesse ja jookidesse. Nende söömine annab samuti energiat ja turgutab organismi.