Kartulisortide maailm on kirju. Foto: Birgit Püve, Birgit Püve / Maakodu
Kartul on kahtlemata eestlaste lemmik-mugulköögivili. Meil on seda tõelise innuga kasvatatud ja tarbitud vaid viimased paar aastasada.

See taim on nõnda lühikese aja jooksul leidnud tee nii aadlipreilide juustesse, viinakööki kui ka toidulauale; muutunud igavast valgest mugulast kollaseks kui või ja siniseks kui taevas…

Ent see pole alati nii olnud – Eestisse jõudis kartul aastatel 1730–1750. Esialgu kasvatati mugulaid vaid privilegeeritud aadlike koduvaldustes, kuid üsna pea hakkas kartul järk-järgult levima ka talupõldudele. Ei ole mingi saladus, et kartuli tulek tegi lõpu ka eestlasi vaevanud näljahädadele, ja tänu sellele seigale on rahva kiindumus sesse köögivilja enamgi kasvanud.