Kardioloogide ja endokrinoloogide ühised uuringud on näidanud, et pikaajaline testosterooni defitsiit on üks peamisi südamelihase infarkti põhjuseks noorte meeste seas. Suhkruhaigus, osteoporoos, erektsiooni häired ja eesnäärmehaigused, rasvumine ja depressioon on paljuski seotud testosterooni madala sisaldusega organismis. Ühesõnaga, testosteroon mõjutab mehe organismi kõiki organeid ja kudesid. Võib-olla ka sellepärast nimetatakse seda võitjate hormooniks.

Normaalne testosterooni tase mehe organismis varieerub 350-1000 ng/dl (nanogramm/detsiliiter). Pärast 30-40 eluaastat hakkab selle tase organismis vähenema umbes 1-2% aastas. Seepärast ilmnevad ka vanuses 50-55 aastat mehe kliimaksi – andropausi tundemärgid.

Kui testosterooni tase langeb alla 350 ng/dl, on tervis reaalselt ohus, seetõttu tuleks küpses eas meestel selle hormooni sisaldust eriti tähelepanelikult jälgida.

Meeste tervise säilitamisel mängib olulist rolli ka õigesti valitud, mitmekülgne ja tasakaalustatud toitumine. Mehe menüüs peab kindlasti sisalduma liha, kala, palju köögivilju, vürtse, pähkleid, taimseid õlisid ja mesindussaadused.

Isuäratav antrekoot on seda tõhusam, kui sellele lisandub ports lehtsalatit, mis sisaldab rohkelt värsket maitserohelist, pähkleid, seesamiseemneid ja valatud üle oliivõli-päevalilleõli (1:1) kastmega.

Looma-, lamba- ja sealiha peaks kindlasti vahelduma kala ja linnulihaga. Enne uinumist tasuks võtta lusikatäis mett koos õietolmuga. Erilist tähelepanu tasuks pöörata mereandidele – kalmaarid, krabid, krevetid, merekarbid ja austrid. Kõik nad sisaldavad joodi, tsinki, fosforit, koobaltit, kaltsiumi, rauda ja mangaani just sellises vahekorras, mis stimuleerib testosterooni teket organismis ja suurendab armuiha.

Meestel võiks kujuneda igapäevaseks harjumuseks süüa ära 2-3 peotäit mistahes seemneid ja 8-10 kreekapähklit. Viimased sisaldavad piisaval hulgal aminohapet arginiini, mis on vajalik testosterooni tootmiseks ja hea erektsiooni tagamiseks.

Ööpäevase arginiini koguse (500mg) saab kätte, kui süüa ära peotäis sarapuupähkleid, mandleid, maapähkleid (arahhis), kastaneid, seedermänni seemneid või päevalilleseemneid, samuti pool tassi keedetud läätsi või aedube.

Mehise iseloomuga tomati-kreekapähkli kaste. 1kg tomateid kuumutada ja ajada läbi sõela. Lisada pool klaasi purustatud kreekapähkleid ja 1 küüslauguküüs, segada ja asetada tasasele tulele. 5 minuti pärast lisada maitse järgi punane pipar ja koriander. Segage ja võtke tulelt.

Mehe viljatuse probleemidega aitavad võidelda arbuusid, viinamarjad ja tomatid. Nende viljade koostisest on teadlased leidnud antioksüdant lükopeeni, mis suurendab spermatosoidide hulka ja kvaliteeti.

Samas aga, salatiports, mis on valmistatud juursellerist, avaldab mehele samasugust mõju nagu 5 viagratabletti. Ning selle valmistamine pole sugugi keeruline. Keetke soolaga maitsestatud vees paar juursellerit pehmeks ja jahutage. Peenestatud juurselleri sisu segage riivitud õuntega, peeneks lõigatud soolatud kurkidega, lisage tükeldatud ja keedetud kanarind ning teelusikatäis kappareid. Maitsestage soola, majoneesi ja sidrunimahlaga. Ning armurõõmud magamistoas on garanteeritud.

Meeste jõule ja pikaealisusele aitavad kaasa ka kuulsad kaukaasia kastmed, vürtsid ja kreeka pähklid, mida osavad ja hoolitsevad perenaised lisavad heldelt peaaegu kõikidele toitudele. Safran, koriander, nelk ja teised vürtsid ei lisa toidule mitte ainult maitset, nad sisaldavad rohkelt mineraalaineid, flavonoide ja fütontsiide, mis kõik aitavad kaasa spermatosoidide tekkele.

Teravat ja vürtsitatud toitu on kõige parem alla loputada teega, mis on valmistatud tervistavatest taimedest – nõmm-liivatee, põdrakanep, üheksavägine, naistepuna, koirohi, lodjapuu, sidrunväändik, astelpaju. Nad mõjuvad kogu organismile soodsalt, kaasa-arvatud mehe kuse- ja suguelunditele.

Tüümian on rikas tsingi poolest, samuti sisaldab ta palju bioaktiivseid ühendeid, mis mõjutavad potentsi ja kaitsevad prostatiidi eest. Sidrunväändik toniseerib, võtab ära vaimset ja füüsilist väsimust, kaitseb depressiooni ja impotentsuse eest. Tarvitada tuleks teda päeva esimeses pooles, muidu loete kogu öö lambaid ja und ei tule. Põdrakanepile pole prostatiidi ja adenoomide ravis ja profülaktikas aga vastast.

Test: Kontrollige testosterooni taset

1. Sugulise aktiivsuse vähenemine
2. Energiat jääb väheseks
3. Vähenenud on vastupidavus
4. Vähenenud on kasv
5. Ei tunne enam elust rõõmu
6. Olete tavalisest rohkem kurb või ärritunud
7. Esineb probleeme erektsiooniga
8. Spordiga tegelemiseks pole piisavalt energiat
9. Pärast lõunasööki on tarvidus uinku järele
10. Vähenenud töövõimekus

Jaatav vastus 1.- le ja 7.- ndale küsimusele või kolmele mistahes muule küsimusele loetelus annavad alust kahtlustada testosterooni vähesust, mistõttu tuleks pöörduda spetsialisti poole.

Allikas: ajakiri Мой прекрасный сад