Maakodu suur aiareis toimub 13.–20. juunini 2020 ja viib aiahuvilised Lõuna-Inglismaa kuulsatesse ja kaunitesse aedadesse.

Aiareisi giid on inglise filoloog ja kirglik hobiaednik Anneli Saluste, kelle võrratust koduaiast kirjutas Maakodu möödunud aasta oktoobrinumbris.

Maakodu lugejad väärivad ainult parimat, sellepärast on Anneli meie aiareisi jaoks valinud suurimate inglise aiakujundajate parimad meistriteosed: kõige vanem, romantilisem, suursugusem aed, kõige kaunim klassikaline aed, maastikuaed, maa-aed, veeaed, roosiaed, ajalooline köögiviljaaed ja kõige rikkalikuma taimekollektsiooniga aed.

Pane tähele!

Kui sul pole veel Maakodu tellimust,

siis vormista see kiiresti.

Kõigi tellijate vahel loositakse välja tasuta aiareis.

Loosimine toimub 16. detsembril 2019

ja selleks ei pea end eraldi registreerima. Auhind loositakse välja tellijate vahel, kellel on 16.12.2019 seisuga kehtiv ja makstud e-arve püsimakseleping või vähemalt 6kuuline Maakodu tellimus.

Reisiprogramm

1. päev

Koguneme Tallinna lennujaamas kell 14. Otselend Tallinn–London 16.05–17 (Air Baltic, lend kestab 3 tundi).

Bussisõit Gatwicki lennujaamast Ashfordis asuvasse hotelli, majutus. Õhtusöök hotellis.

2. päev

Hommikusöök hotellis. Käime vaatamas Sissinghursti lossiaeda, üht Inglismaa romantilisemat ja külastatavamat aeda. Aia rajasid 1930. aastatel kirjanik-luuletaja Vita Sackville-West ning tema diplomaadist ja kirjanikust abikaasa Harold Nicholson. Aed on jaotatud temaatilisteks osadeks: valge aed, purpurne peenar, roosiaed, maitsetaimede aed ja maa-aed, kus haruldased taimed vahelduvad Inglise aedadele iseloomulike lilledega.

Pärastlõunal käime vaatamas Briti Kuningliku Aiaseltsi Wisley aeda, mille erinevalt kujundatud aiaruumidest inglise aednikud inspiratsiooni ammutavad ning mille salasopid ja avatud vaated pakuvad igal käänakul uusi elamusi.

Maailmakuulus taimede kollektsioon on kujunenud üle saja aasta vältel ja mastaapne aed pakub huvilistele praktilisi aiakujundusideid ja -võtteid.

Suurtest tänapäeva aiakujundajatest on Wisley aeda oma jälje jätnud ka Piet Oudolf, kelle 1980ndatel kujunenud stiil kujutab n-ö aasa, kus taimi on sobitatud loodusmaastikele omasel viisil.

Sõit Oxfordis asuvase hotelli, majutus (kaks ööd samas hotellis). Õhtusöök hotellis.

3. päev

Hommikusöök hotellis. Hommikupoolikul jalutame Oxfordi ülikoolilinnas ja vanimas Inglise botaanikaaias. Oxfordi kesklinnas domineerivad ingliskeelse maailma vanima, Oxfordi ülikooli (rajatud XII sajandil) kolledžihooned.

Botaanikaaeda hakati rajama 1621. aastal uhke klassikalise kiviaiaga, mis moodustab tausta geograafiateemalistele lillepeenardele, ravimtaimede peenrale, kirjanduslikule aiateele ja metsarajale. Peale ajalooliste hoonete imetlemise on Oxfordis võimalik poodelda kesklinnas Queen Streetil ja/või Westgate’i kaubanduskeskuses ning süüa lõunat kaubanduskeskuse katuseterrassi kohvikus või restoranis, nautides imelist vaadet Oxfordi ajaloolistele ehitistele.

Õhtupoolikul käime Winston Churchilli sünnikohas Blenheimi lossis, mida peetakse barokkarhitektuuri meistriteoseks, ja seda ümbritsevas aias, mille ajalugu viib meid rännakule 300 aasta vältel kujunenud erinevatesse aiastiilidesse.

Lancelot Brown (1716–1783) oli maastikuaia rajaja, kes kujundas XVIII sajandil Inglismaa maamõisaid ümbritsevaid maastikke. Üks tema töö parimaid näiteid ongi Blenheimi palee. Peale kauni maastiku rõõmustavad suurepärases regulaaraias pilku majesteetlikud veeterrassid, hertsogi privaatne itaalia aed, rahulik salaaed oma peidetud aaretega, uus Churchilli memoriaalaed ja kaunis roosiaed. Palees saab oma silmaga näha suursuguseid ruume ning Euroopa tähtsamaid ja suuremaid kunstikollektsioone: portreesid, mööblit, skulptuure ja gobelääne.

Õhtusöök hotellis.

4. päev

Hommikusöök hotellis. Külastame traditsioonilist 170aastast Inglise Hook Nortoni pruulikoda. Kahetunnisel ringkäigul õllekojas kuuleme giidilt õllepruulimise ajalugu, saame näha, kuidas valmivad eri õllesordid, ja pärast ringkäiku mõnda neist ka maitsta.

Õhtupoolikul läheme vaatama Buscoti parki, mille aedu, parkmetsa ja veekogusid on kujundatud juba üle 200 aasta. Pargi pärl on üks kaunimaid Inglise veeaedu, mille rajas 1904. aastal tollane juhtiv Itaalia regulaaraedade kujundaja Harold Peto. Veeaed on suurepärane näide Itaalia regulaaraia ja Inglise maastikuaia ebatavalisest “abielust”.

Sõit hotelli, majutus. Õhtusöök hotellis.

5. päev

Hommikusöök hotellis. Sõidame ringi imeilusa loodusega piirkonnas Cotswoldis, mis on kuulus oma maaliliste traditsiooniliste külade poolest. Inimesed on Cotswoldis elanud üle 6000 aasta, maailmas teatakse selle piirkonna idüllilisi kivist maamajakesi ja romantilisi külateid. Seda paika on alati armastanud kunstnikud ja kirjanikud. Teeme peatusi Painswicki, Bourton-on-the Wateri, Castle Combe’i ja Bibury külas, mida kirjanik Willam Morris on nimetanud kõige ilusamaks külaks Inglismaal.

Sõit Teignmouthis asuvasse hotelli, majutus. Õhtusöök hotellis.

6. päev

Hommikusöök hotellis. Käime kogu Euroopas hinnatud Babbacombe'i mudelkülas, milles 424 reaalse ehitise minivariandid esindavad eri ajastute arhitektuuristiile. Kujutatud on ka kõigile tuntud monumente, näiteks Stonehenge’i. Imelises auhinnatud miniaias on sadu taimeliike, sh lilli, põõsaid ja puid. Suvelilled teevad mudelaia eriti värvikaks ja visuaalselt nauditavaks.

Õhtupoolikul põikame Cornwalli ühte maalilisemasse rannakülla Port Isaac, kus tehti populaarse Inglise seriaali “Doktor Martin” kõigi hooaegade (2004–2018) võtted. Port Isaac on juba XIV sajandi algusest olnud ­kaunis ­kaluriküla, kus kitsaid looklevaid tänavaid ääristavad valged ja traditsioonilised graniidist corn-stiilis majakesed, millest paljud on nüüdseks kantud arhitektuuripärandi või ajaloolise tähtsusega ehitiste nimekirja.

Filmihuvilised võivad üles otsida Martini ja Louisa majad, äratundmisrõõmu pakuvad paljud tänavad ja ehitised. Nautida saab jalutuskäiku kõrgel kaldapealsel ja imetleda vaadet külale ja merele.

Sõit Falmouthis asuvasse hotelli, majutus. Õhtusöök hotellis.

7. päev

Hommikusöök hotellis. Käime vaatamas Corn­walli eriilmelist tänapäevast botaanikaaeda Eden Project, mida liialdamata nimetatakse maapealseks paradiisiks ja kaheksandaks maailmaimeks.

Maailma suurimas kasvuhoones ehk bioomis saab avastada troopiliste vihmametsade taimi; vahemerelise kliima bioomis leiate end apelsini- ja oliivipuude vahelt ja välibioomis tänapäevastest parasvöötme aedadest. Kokku on Eden Projectis ligi kaks miljonit taime, hulk näituseid ja õpitubasid.

Sõit Bournemouthis asuvasse hotelli, majutus. Õhtusöök hotellis.

8. päev

Hommikusöök hotellis. Reis lõpeb maailmakuulsas 500aastases Hampton Courti lossiaiaskäiguga. Lossis elasid kuningas Henry VIII ning tema naised ja lapsed, nende hulgas kuninganna Elizabeth I. Lossiaed vaimustab vaatajaid 1702. aastal rajatud originaalaia ja -taimede järgi taastatud klassikalise aiaga, tohutu hekilabürindi, kauni roosiaia, viinapuuaia ja suure XVIII sajandi aia järgi restaureeritud ja kujundatud köögiviljaaiaga.

Bussisõit Gatwicki lennujaama.

Otselend London–Tallinn 17.45–22.30 (Air Baltic).

Vaata reisi infot klikkides SIIA.