Magushapu taliõun, mille kohta Läti õunauurijad selgitasid juba meist varem, et tegu on hea sordiga. Oma ilusa punase värvi, hea maitse ja suure saagi poolest võib teda pidada äriaia väärt sordiks. Meie ise aga pole jõudnud veel katsetadagi selle puu vastupidavust meie talvedele.

‘Kastar’

Magus taliõun, mille omapärane tugev vürtsikus meeldib ka magushapude sortide eelistajatele. Tume puna ja ilus kuju ahvatleb paljusid õunasõpru. Noorte puude õunad võivad kasvada küllaltki suureks ning puu on hea saagiga.

Selle sordi puhul tuleb silmas pidada, et koristamisega ei hilinetaks – õunad ei kipu ise varisema, mistõttu nad jäetakse liiga kauaks puule. Üleküpsenud õunad aga ei säili hästi ja ka nende maitse halveneb, samuti võivad sellised õunad karika ümbert lõheneda.

‘Katre’

See sort on Eestis juba tuntud taliõun, mis üle kümne aasta on kuulunud ka soovitussortimenti. Õun on hea magushapu maitsega ja puu talvekindel. Äriaias võiks siiski olla pisut parema saagikusega, suurema viljaga ja ilusama välimusega sorte.

‘Liivika’

Talisort, mille õunad on munajad või koonilised, magushapu maitsega. Nende tavaline tarbimise aeg on sügise lõpust kuni talve keskpaigani ja oleneb suuresti säilitamistingimustest.

Maitse poolest sarnaneb see sort meil juba väga palavalt armastatud ‘Liivi kuldrenetiga’, kuid on paljude hinnangul veelgi parem. Nimelt ‘Liivika’ hoiab oma head maitset kuni säilitamise lõpuni.

Hea kärntõvekindluse tõttu soovitatakse seda sorti nii meil kui Lätis kasvatada maheaedades. Tegu on ka pööraselt saagika sordiga, mistõttu aga paljud viljad jäävad väikeseks. Lahenduse toob jällegi tüütu töö – viljade harvendamine. Ülearu suure saagiga aastale võib järgneda ka ilma saagita aasta, mis teeb õunaarmastajast aednikule tuska.

‘Madli’

Magus talisort. Ilus laiümmargune või ümmargune ja üsna suur, enamasti laialdaselt punaseks värvunud õun äratab ostja tähelepanu. Puu on saagikas ja nõrkade okstega, mis jäävad viljade raskuse all omapäraselt rippuma.

Nii tekib aeda kaunis rippoksaline ilupuu, mis ka saaki kannab. Selle sordi katsetamine on aga veel pooleli ja meil ta laialdaselt levinud ei ole.