Maapirni õied on meile taluaedadest tuttavad. Foto: Shutterstock
Rahvasuu ütleb, et heal lapsel mitu nime. Täpselt nii on ka meil küllaltki vähetuntud ja alahinnatud köögiviljaga, keda teatakse maapirni, juudikartuli, topinamburi, mugulartišoki ja -päevalillena.
See huvitav, oma kõrguselt, värvilt ja kujult tõesti veidike päevalille meenutav taim on tuntud meie taluaedade kaunistajana. Vähesed on aga avastanud tema võluvad kulinaarsed omadused: nimelt võib süüa taime maa sees kasvavaid paksenenud võsundeid, mida kutsutakse ka juuremugulateks. Paljud perenaised armastavad seda köögivilja tema iseloomuliku pähklise maitse tõttu. Tavaliselt kasutatakse mugulaid toorelt, aurutatult, praetult ja ka ahjus küpsetatult. Tihtilugu püütakse esimese toiduna teha temast püreesuppi, mis võib aga kokale pettumuse valmistada. Nimelt halvenevad keetes maapirni maitseomadused, ning sauseguriga purustamine võib muuta supi kartulile omaselt liimiseks.