Kindlasti tuleb paaril istutusjärgsel aastal kaitsta okaspuid, sest noorte puude juurestik on pinnale lähemal ja külmub kergesti läbi. Esimesel kahel kevadtalvel pärast istutamist katke ka elupuuhekk varjutuskangaga, muidu võib see hukkuda. Mõnel aastal on päike teinud palju kahju isegi meie kodumaisele liigile harilikule kadakale.

Paljudel roomavatel ja laiuvatel okaspuudel on praegu õnneks peal parim looduslik kaitse - kohev lumi. Kevade poole võib lund vähemaks jääda ning võrad tulevad välja. Seda tuleb jälgida ning õigel ajal neile kaitsev vari peale panna.

Millega varjutada?

Silja Kreen, Baltic Agro müügiesindaja. "Kõige mugavam on kasutada varjutamiseks spetsiaalset varjutuskangast või juteriiet, aga sobivad ka kuuseoksad või varjutusrestid. Varjutus- ja tuulekaitsekangas on tugev polüpropüleenist kootud eri tihedusastmega võrk. Tavaliselt on see rohelist või musta värvi."

Ta ütleb, et mingil juhul ei tohi puid katta katteloori või kilega. Katteloor on mõeldud sooja hoidmiseks. Kui päike selle peale paistab, läheb loori all väga kuumaks ja taim hakkab sõna otseses mõttes küpsema.

Kile on veelgi hullem, sest ei lase õhku läbi. Varjutuskangas laseb õhku läbi, selle all ei teki kondensatsioonivett.

Lisaks sellele, et varjutuskangas hoiab taime päikesepõletusest, kaitseb võrkjas kude ka tuule eest. Nii nagu inimesel, on ka taimel väga külm, kui puhub vali tuul, mis külma võimendab.

Kuidas taimi varjutada?

Mässige ümber puu mitu keerdu. Materjal siduge puu ümber kinni nööriga. Kuna külmaga on puit rabe, olge hästi ettevaatlik võra kokku tõmbamisel. Jälgige, et kaetud saaksid ladvad ja uued kasvupungad.

Väiksematele puudele on kangast lihtsam asetada siis, kui tegite sügisel nende ümber tugiraamid. Tugiraam on hea ka selle poolest, et kangale langenud lume raskus ei vigasta oksi. Praegu pole karkassi enam võimalik paigaldada, sest lumi on paks ja maapind külmunud.

Varjutuskangad eemaldage kevadel alles siis, kui maapind on täiesti sulanud. See võib juhtuda alles aprilli teisel poolel või isegi mai algul.