Koduaia ohtlikuim töö on okste lõikamine

„Peamised kevadised kahjud, millest kindlustusseltsi teavitatakse on lihaste venitused, liigeste nihestused, haavad, muljumised, luumurrud ja põrutused. Koduaia kõige ohtlikumateks tegevusteks on okste lõikamine ja heki pügamine, redelil ronimine, sae kasutamine ja kasvuhoone korrastamine. Selliste õnnetustega kaasnevad kahjuhüvitised jäävad 1300-2000 euro juurde. Õnnetused ei juhtu aga alati kõrgele ronides. Kui vaadata õnnetusjuhtumikindlustust üldiselt, siis ligi pooltel juhtudest saadakse vigastus hoopis kukkumise tõttu samal tasapinnal,“ tegi Gilden ülevaate levinumatest õnnetustest.

Kindlustaja sõnul ei ole aiatöödes iseenesest midagi ohtlikku, kuid pahatihti kipuvad aiaomanikud ja aktiivsed rohenäpud esimeste soojemate ilmadega lihtsalt liiga palju korraga ette võtma, mistõttu on ka hooletusest tingitud õnnetused kärmed juhtuma.

„Aedade äärest pole veel lumehunnikudki ära sulanud, kui juba lammutatakse vana kõrvalhoonet või puukuuri, lohistatakse suuri ja raskeid kivisid ning teostatakse teisi talvel plaani võetud aiatöid. Seda kõike ühe nädalavahetuse jooksul.“

Gilden soovitab enne aias tööle asumist vaadata talvekorteris olnud töövahendid üle, et veenduda nende ohutuses. Vana puitredel olgu tugev ja terve, saag töökorras ning tööohutusvahendid käepärast. Kindlasti tuleb üle vaadata kasvuhoone. Kui mõni klaasidest on talve jooksul purunenud, siis tuleb enne kätega mullas tööle hakkamist veenduda, et maapind ei peida endas ühtki ohtlikku klaasitükki. Suurte kivide ja teiste raskete esemete liigutamiseks soovitab kindlustaja kutsuda abiline appi ning võimalusel kasutada tööd lihtsustavaid abivahendeid.