Kaunis ravim- ja pinnakattetaim. Juunist augustini on 25 cm kõrgused puhmikud kaetud roosade õitega. Noori lehti ja võrseid saab kasutada magustoitudes, jookide maitsestamiseks ja leivataignas. Värsketest või kuivatatud lehtedest tehtud tee leevendab peavalu. Püsik. Külvake mais otse peenrale, kasvukohaks valige soe ja päikseline paik.

Aniisi-hiidiisop (Agastache foeniculum) ‘Golden Jubilee’

See lillakassiniste õisikutega aniisilõhnaline püsik on ühtaegu nii ilu-, ravim-, maitse- kui ka meetaim. Kasvab kõrgeks (kuni 80 cm) lopsakaks puhmikuks, kuid on üsna talveõrn. Õnneks tärkab mahapudenenud seemnetest kevadel jõudsalt uusi taimi. Õitseb juulist sügiseni. Värsketest või kuivatatud lehtedest ja õitest saab oivalise tee, ürti võib lisada ka teistesse teesegudesse. Aitab hingamis- ja seedehädade puhul.

Harilik vürtsköömen
(Cuminum cyminum)

Üheaastane maitsetaim, mille aniisimaitselised seemned sobivad eriti hästi idamaistesse toitudesse. Tumerohelised lehed meenutavad apteegitilli, aga on märksa väiksemad. Juunis-juulis õitseb väikeste valgete või roosade õitega. Värskeid lehti võib hakkida salatisse. Ürt ja seemned leevendavad puhitusi, köha, kõhulahtisust ja seedehäireid. Külvake juunis otse kasvukohale. Mõnekümne cm kõrgune puhmik sobib hästi ka potti.

Harilik altee (Althaea officinalis)

Mitmeaastane, umbes 100 cm kõrgune vana aja ravim- ja ilutaim. Püsik. Õitseb juulist septembrini roosade või valgete õitega. Lehed on sametiselt pehmed. Külvake mais-juunis külvikasti või peenrale, augustis istutage kasvukohale. Lehti ja õisi koguge juulis ja augustis. Värskeid lehti, õisi ja seemneid lisage salatisse, lehti supi sisse. Kuivatatud lehtedest saab hea tee. Kuivatatud juured aitavad paljude tervisehädade korral.

Vürtsbasiilik
(Ocimum basilicum) ‘Cinnamon’

See magusa maitse ja kaneelilõhnaline vürtsbasiiliku sort võiks kasvada päikselisel köögiaknal potis või terrassil aiavaasis, kust on hea vürtsikaid lehti noppida. Sobib nii liha- kui taimetoitudesse, eriti hästi aga tomatiga ja pitsasse. Basiilik soodustab seedimist, leevendab kõhukinnisust ja peavalu. Üheaastane. Taimed kasvatage ette, selleks külvake seeme aprilli algul.