Misuuna meenutab meile juba tuttavat ja pea kõigis suuremates toidupoekettides müügil olevat müür-liivsinepit ehk rukolat, olles temast veidi mahlasem ja maitsvam. Veelgi lähedasem on ta aga meile juba üsna tuntud ja omaks võetud hiina kapsale ehk õigemini hiina lehtnaerile.

Naerile omase juurvilja asemel kasvatab lehtnaeris vitamiinirikka lehekodariku.

Tarvitamiseks on parimad jaapani lehtnaeri noored lehed, nendest valmistatakse salateid koos teiste salatkultuuridega. Maheda maitsega salatilehti saab noppida juba mõni nädal pärast külvamist. Sobib hästi kasutamiseks salatites, linnuliha, valge kala ja mahedamaitselise juustuga, suppides, hautistes koos nuudlite ja riisiga, omlettides ning vokiroogades. Maitsetaimedest sobivad jaapani lehtnaerist täiendama küüslauk, ingver ja tšillipipar, aga ka till, petersell ning basiilik.

Külviaeg kevadest hilissuveni

Misuunat võib külvata mais-juunis või augusti keskel otse kasvukohale. Pika päeva ja kuumaga kipub taim õitsema ja lehesaak jääb väikeseks. Optimaalne idanemistemperatuur on 15–20˚, külvitihedus 30 x 40 cm. Soovitatav on jätta taimedele piisavalt kasvuruumi. Kasvuaeg tärkamisest saagini on 45–60 päeva.

Komatsuna ehk sinep-lehtnaeris

Komatsuna on populaarne üheaastane lehtköögivili Jaapanis, Hiinas, Koreas ja Taiwanil. Komatsuna kasvatab samuti vitamiinirikka lehekodariku. Tema lehed on pehmed, siledad ja õrnade lehevartega. Toitainete sisalduselt on sarnane spinatiga, olles sellest veidi mõrkjam. Komatsunat süüakse põhiliselt värskelt salatite koostises, aga ka hautatult ja marineeritult. Kuna komatsuna on külmakindel taim, kasutati tema tumerohelisi lehti varem talvise maitserohelisena. Viimasel ajal kasvatatakse teda katmikaladel aasta ringi.

Katmikalal külvake komatsunat 3−4 kaupa 8cm läbimõõduga potti umbes 1 cm sügavusele. Avamaal aga varakevadel sulanud maale katteloori alla ritta, jättes taimede vaheks 5 cm. Hiljem harvendage, kasutades väiksemad taimed toiduks. Lõplikuks taimevaheks reas jätke 45 cm.

Teist korda võiks külvata augusti lõpus, saades nii hilissügist salatirohelist ja taimede lõppvaheks reas jätke siis 25 cm.

Külvasin sellel aastal jaapani salateid õpilaste abiga katmik-alalal pottidesse koos lehtsalatiga ja pean tõdema, et kahenädalased taimed on poole suuremad kui salati omad.

Misuuna ja komatsuna

Mõlemast köögiviljast saab valmistada kiiresti tervislikke ja kõhtu täitvaid roogasid, seda eriti kiirel kevadsuvisel ajal. 100 g misuunat või komatsunat annab 23−28 kcal energiat, sisaldades samas kapsast enam kaaliumi (480 mg), karoteeni (A-vitamiini provitamiin), C-vitamiini (54 mg) ja klorofülli. Mikroelementidest on neis rohkesti seleeni, vaske, joodi, tsinki ja mangaani.

Smuuti laimimahlaga

- suurem peotäis misuuna- või komatsunalehti

- 1 laimi mahl

- 100 g mineraalvett

- 3 sl naturaalset marja-puuviljasiirupit

- 1 tl peeneks riivitud värsket ingverit

Lõigake misuuna või komatsuna väiksemateks tükkideks ja asetage blenderisse. Pigistage juurde laimimahl, lisage mineraalvesi, siirup ja ingver.

Valmistage blenderiga paras jook. Soovi korral võite serveerida smuutit koos jääkuubikutega.

Smuuti avokaadoga

- suurem peotäis värsket noort misuunat või komatsunat

- 1 küps avokaado

- ½ sidruni mahl

- 2−3 sl mett

- ½ kl mineraalvett või kasemahla

Lõigake misuuna või komatsuna väiksemaks ja asetage blenderisse. Lõigake avokaado pikuti pooleks, eraldage seeme, võtke teelusika abil sisu koorest välja ning asetage blenderisse. Pigistage juurde sidrunimahl, lisage mesi ja mineraalvesi või kasemahl. Valmistage blenderi abil jook. Soovi korral võite smuutit serveerida koos jääkuubikutega.

Smuuti kefiiriga

- peotäis noort misuunat või komatsunat

- 1 sl hakitud tilli

- 1 sl hakitud peterselli

- 100 g kefiiri

- maitsestamiseks Pan-soola

Lõigake misuuna või komatsuna väiksemaks ja asetage blenderisse. Lisage till ja petersell, kefiir ning maitsestage Pan-soolaga. Valmistage blenderis jook ja serveerige kohe.

Roheline kartulisalat vürtsikiluga

(1 portsjon)

- ½ klaasi misuunat või komatsunat

- 2−3 keedetud kartulit

- 4 kõvaks keedetud vutimuna

- 5−6 kilufileed

- 1 väiksem punane sibul

- 1 keskmine marineeritud või hapendatud kurk

- 2 sl oliiviõli

- 1 sl sidrunimahla

- 1 tl suhkrut

- maitseks veidi soola ja jahvatatud musta pipart

Lõigake misuuna või komatsuna peenteks ribadeks. Poolitage kilufileed ja vutimunad. Lõigake kartul ja kurk parajateks kuubikuteks, koorige sibul, lõigake pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Segage õlist, sidrunimahlast ja suhkrust kaste. Segage tükeldatud kartul, kurk, sibul ja salatiribad omavahel läbi ning valage peale kaste. Nüüd lisage kilufileed ja munapoolikud, segage kergelt ning tõstke salat pooleks tunniks külmikusse. Enne serveerimist segage salat veel kord kergelt läbi.

Roheline seenesalat pähklitega

- 6−8 suuremat šampinjoni

- 1 suur peotäis misuunat või komatsunat

- 2 sl jämedalt purustatud kreeka pähkleid

- 1−2 küüslauguküünt

- 1 sl võid

- 1 sl peeneks hakitud värsket tilli

- 1 tl suhkrut

- noaotsatäis peenestatud tšillipulbrit

- maitsestamiseks Pan-soola

Peske seened ja lõigake pikuti õhukesteks viiludeks. Sulatage pannil või ja segage juurde seeneviilud, kuumutage kaane all, kuni seenemahl eraldub. Nüüd lisage suhkur, sool ja tšilli, võtke pannilt kaas ja kuumutage pidevalt segades, kuni seentest eraldub enamik vedelikku. Võtke hautis tulelt, segage juurde värskelt pressitud küüslauk ja pange nõule kaas peale. Lõigake salatiroheline võrdlemisi peenteks ribadeks, segage juurde kuum hautis, jämedalt purustatud pähklid ja serveerige kohe. Kõrvale võib süüa röstsaia või leiba ja juua kefiiri või jogurtit.

Roheline kanasalat

- 1 suurem peotäis misuunat või komatsunat

- ½ klaasi praetud, keedetud või suitsutatud kanalihakuubikuid

- 1 väiksem apelsin või 2 mandariini

- 1 lihakam tomat

- 1/3 lavakurki

- 1 varsseller

- 1 sl peeneks hakitud tilli

- 2 sl külmpressõli

- maitsestamiseks jahvatatud piprasegu või kuivatatud vürtsbasiilikut

Koorige apelsin või mandariinid ja lõigake viilud väiksemaks. Eralduv mahl segage salatikastmele juurde. Peske varsseller ja lõigake see hästi õhukesteks viiludeks, asetage sõelale ja tõstke minutiks keeva vette. Jahutage seejärel külma jooksva vee all maha ning nõrutage. Viilutage tomat ja lõigake kurk koos koorega peenteks ribadeks. Lõigake salat võrdlemisi peenteks pikkadeks ribadeks. Segage kõik komponendid kergelt läbi, lisage peenestatud till, piprasegu ja sool. Õlist ja mahlast segage kokku kaste. Valage kaste ühtlaselt salatile ja segage veel paar korda kergelt läbi. Tõstke valmis salat pooleks tunniks külmikusse.

Paks roheline supp

- 1−1,5 klaasi maitsestatud liha-, kana-, aedvilja- või seenepuljongit

- 1 suur peotäis misuunat või komatsunat

- 2 keedetud kanamuna või 4−6 vutimuna

- 1 sl võid

- 1 sl värskelt hakitud tilli ja peterselli

Lõigake värske noor misuuna või komatsuna väiksemaks ja asetage kuumale pannile, lisage või või veidi õli ja hautage paar minutit pidevalt kergelt segades. Ajage puljong keema ja lisage hautis, keetke tasasel tulel 2−3 minutit. Lõigake munad pikuti pooleks ja asetage munapoolikud taldrikule, puistake peale maitseroheline ja kõige peale tõstke kuum supp. Soovi korral võib serveerimisel lisada supile veidi kohvi- või hapukoort.

Roheline omlett

- suurem peotäis värsket misuunat või komatsunat

- 1 sl võid või veidi õli

- 2 muna

- ¼ klaasi kohvikoort

- maitsestamiseks soola ja jahvatatud musta pipart

Lõigake misuuna või komatsuna väiksemaks ja asetage kuumale pannile. Lisage või või õli ja hautage paari minuti jooksul pidevalt segades kergelt läbi. Lööge munad kaussi, lisage koor, maitse järgi soola ja veidi jahvatatud musta terapipart (ise kasutan hakklihamaitseainet) ning kloppige kergelt vahtu. Valage munamass pannile, asetage kaas peale ja praadige parajal kuumusel, kuni muna on hüübinud ja keerake panni kaane abil omletile teine pool – nii saate mõlemalt poolt ilusa terve ja kuldpruuni omleti, mis mahub praetaldrikule ning näeb välja nagu pitsa. Serveerimisel puistage veidi peenestatud maitserohelist