Maksu- ja tolliameti peaspetsialist meediasuhete alal Priit Rum selgitas, et sellisel juhul konfiskeeritakse tavaliselt kõik lõikelilled, ülearuseid eraldi välja sorteerima ei hakata.

"Muidugi peab taimi sisse tuues jälgima, et tegu ei oleks ohustatud liikidega, mida on keelatud päritolumaalt tuua ning samuti ei tohi tuua kaasa psühhotroopseid taimi ega seemneid," lisas Rum.

Üksikuid arusaamatusi on olnud ka taimede välismaalt tellimisega. Rumi selgitusel tohib posti teel piiranguteta tellida koju seemneid ja sibulaid küll Euroopa Liidust, kuid kolmandatest riikidest tellides kehtivad arvulised piirangud.

Taimetoodangu inspektsiooni taimetervise osakonna juhataja Ülle Metsmani soovitusel oleks mõistlik tutvuda taimede puhul kehtivate reeglite ja piirangutega juba enne reisile minekut.

Teavet saab taimetervise osakonna kodulehelt ja telefonitsi.

Euroopa Liidu riikidest Eestisse (k.a. Azoorid ja Madeira) võib reisija tuua taimi ja taimseid saadusi oma tarbeks vähesel määral.

Erandiks on viljapuu bakterpõletiku peremeestaimed, mida võib Eestisse tuua ainult viljapuu bakterpõletiku suhtes kaitstavast piirkonnast või puhvertsoonidest ning need taimed peavad olema varustatud ZP-taimepassiga.

Väljastpoolt Euroopa Liitu  võib reisija oma tarbeks ilma fütosanitaarsertifikaadita Eestisse tuua taimi ja taimseid saadusi järgmistes kogustes kui sissetoomine Euroopa Liitu ei ole keelatud:

5 taime (k.a puud ja põõsad)
3 kg tsitruselisi
5 kg puu- ja köögivilju
20 lõikelille või oksa
5 toalille
2 kg lillesibulaid või mugulaid
5 viiegrammist müügipakendit seemneid.

Loodusliku taimestiku ohustatud liikide isendeid, samuti nende osi ja neist valmistatud tooteid on lubatud tuua ainult vastavate CITES lubade olemas olul ning taimi, mis võivad olla narkootikumide lähteained (kokapõõsa lehed, unimaguna ürt, kuprad, nendest kodusel teel valmistatud produktid jms) on keelatud riiki sisse tuua.

Ilma fütosanitaarsertifikaadita ei ole Eestisse lubatud toimetada:
viljapuu-bakterpõletiku (Erwinia amylovora) järgmisi peremeestaimi ja nende õietolmu: toompihlakas (Amelanchier Med.), ebaküdoonia (Chaenomeles Lindl.), tuhkpuu ( Cotoneaster Ehrh.), viirpuu (Crataegus L.), küdoonia ( Cydonia Mill.), villpööris (Eriobotrya Lindl.), õunapuu ( Malus Mill.), astelpihlakas (Mespilus L.), tuliastel (Pyracantha Roem.), pirnipuu (Pyrus L.) ja pihlakas (Sorbus L.) ning Davidi fotiinia (Photinia davidiana (Dcne.);
tarbe- ja seemnekartulit;
mulda ja komposti;
krüsanteemi, nelgi ja orhidee lõikeõisi, mis pärinevad väljastpoolt Euroopa riike;
sugukonna tsitruselised ja perekonna viinapuu taimi.