Paljud, kes muidu sõitsid linnast maale üksnes nädalavahetustel, said nüüd seal olla mitu kuud järjest. Mina samuti. Ei mäletagi, millal olen saanud iga päev jälgida päikese teekonda ja loodusemärke ning vaadata lindude askeldusi. Maal olles tunnetad loodust hoopis teistmoodi. Kunagi ei kuku sa sügise sülle ootamatult nagu linnakorteris elades, vaid oled kulgenud sinna koos loodusega läbi kevade ja suve. Oled looduse osa, mitte juhuslik möödakäija, ja mõistad teda seetõttu palju paremini.

Koroona ei ole sugugi veel alla andnud, igapäevased uute nakatunute arvud teevad endiselt ärevaks. Aga üks on kindel: need, kes kevadel usinasti seemneid külvasid ja taimi maha istutasid, said loodetavasti aiamaalt hea saagi. Mõnele oli see ehk päris esimene proovikivi, teine sai oma hobiga lõpuks sügavuti ja südamega tegeleda. Ehk said paljud koroonaviiruse kartuses endale hoopis aianduspisiku.

Pole häda, kui köögivilja kasvatamine mingil põhjusel ebaõnnestus, lilled ei tärganud või seemned ununesid maha panemata. Küllap on järgmiseks aastaks juba külviplaanid tehtud ja aiamaa kaevatud. Sest see, kes armastab luua enda ümber rohelist silmailu, hoolitseb samamoodi oma sisemise aia eest ehk hoiab ka hinge puhta ja kauni. Niimoodi saavad meist paremad inimesed.

Sellesügiseses erinumbris võtsime pildigaleriina kokku Maakodu korraldatud “Eestimaa kauneima maakodu” konkursi kõige kaunimad kodud ja aiad. Aiahooaja lõppedes on hea ammutada ideid ja inspiratsiooni, et kevadel taas kõike uuesti alustada. Meie aga hoolitseme selle eest, et ka sügis- ja talvekuudel oleks teie laual sisukas ja huvitav ajakiri.

Lugeja kirjutab

Maakodu lugejamäng “Minu kasvuhoone” on lõppenud. Aitäh osalejatele! Toimetus otsustas auhinna, Fiskarsi aiatööriistad anda Lea Kaldale, kelle multifunktsionaalses kasvuhoones tunnevad end ühtviisi hästi nii taimed kui inimesed. Palju õnne! Galerii kasvuhoonetest vaadake lk. 104.

Tere,

lemmiklugu oli Maire Aunaste “Kirglikud metsainimesed Ülle ja Indrek”. Nii ilus on vaadata tõeliselt armastavat paari ja nende kaunist ning looduslähedast kodu.

Gerli Koppel

Tere!

Selles numbris paelus mind kõige rohkem lugu armastatud näitlejast Üllest – üks igati tore, ilus, andekas ja lahke inimene. Hea idee sain tünnide maalimisest. Meilgi on aias siin-seal siniseid plastmassist veetünne, mis nüüd kevadeks kindlasti uue ilme saavad. Ka minul on plaan hakata pakkuma suvel majutust, seega haaran alati ideid ja õpetussõnu, kui keegi juba ees sellega tegeleb.

Käthlyn Uustal

Tere!

Meeldivad artiklid raviomadustega taimedest ja puudest, aga ka õpetlikud lood, mida aias teha enne talve tulekut ja mida uut on taimekasvatuses.

Anne Ale