Aednikud on talve ikka kasutanud järelemõtlemiseks, enda harimiseks ja aia planeerimiseks. Vaadake üle möödunud hooajal tehtud märkmed ja tehke aastast kokkuvõte. See tundub tüütu ja mõnevõrra isegi mõttetu, kuid pikapeale tärkab sellest kasu. Lugege raamatuid, mis on teile ammu huvi pakkunud, ja pange kirja järgmise aasta plaanid. Paslik on analüüsida oma elu ja tegevust ka sellest vaatenurgast, kuidas see mõjutab meid ümbritsevat keskkonda.

Kipume ikka veel elama oma turvalises mullis, kust kõik paistab kena ja rahulik. Tegelikult on maakera ülerahvastatuse ja loodushoiuga üsna nigel lugu. Jutt, et kui samas vaimus jätkame, ei suuda meie koduplaneet peagi meid toita, pole enam kauge hirmulugu – sellest on saamas tõelisus. Meist kõigist oleneb maakera tervis ja tulevik ning igaüks meist saab ka kohe praegu midagi ette võtta. Planeerige oma aeda liigirikkust, võimaluse korral metsastage kasutult seisvat põllumaad, kasvatage ise toitu, tarbige vähem ja tehke teadlikumaid valikuid. Tootes vähem prügi ja süües rohkem taimset toitu aitame maailmal olla jätkusuutlikum.

Selles ajakirjas jagavad oma isiklikke aianduskogemusi meie peatoimetaja Kadri Tramm ning Maakodu pikaaegne fotograaf ja elupõline aednik Tiit Koha. Tutvustame vähem tuntud õunasorte ja siguri väge. Anname nõu viimasteks aiatöödeks ja nagu ikka, kirjutame toredate inimeste kodudest, aedadest ja ettevõtmistest. Köögirubriigis paneme rõhku sügisestele ja taimsest toorainest roogadele.

Olgu teie november sisukas ja häid mõtteid täis!