Vältimaks suuri kahjusid ja nendega kaasnevaid ebameeldivusi, jagab kindlustaja koduomanikele õpetussõnu enda ja oma vara kaitsmiseks.

  • Mööbel ja batuudid siseruumi

Kõik lahtised esemed nagu batuudid, aiamööbel ja laste mänguasjad tuleks hooaja lõppedes talvekorteritesse panna. Aiast, rõdult ja terrassidelt kipuvad need tugeva tuulega lendu tõusma ning erandlikud pole ka olukorrad, kus kinnitamata batuut lendab mööda aeda ringi või maandub naabri aias auto peal. See aga tähendab rahalisi kohustusi naabri ees.

  • Kontrolli uksi, aknaid, väravaid

Seesami ajaloost on teada juhtum, kus tuul rebis lohakalt kinnitatud aia lahti ning tegi kahju aias parkinud sõidukile. Korralikult suletud aknad, uksed ja väravad aga ei allu tugeva tuule tõuklemisele ning aitavad ennetada suurema kahju tekkimist.

  • Tõmba kodumasinad vooluvõrgust välja

Tuul tekitab tihti ka elektrikatkestusi ja voolukõikumisi, mis omakorda võivad mõjutada kodumasinate toimimist. Seesami esindaja sõnul laekub kindlustusele pärast igat tormi kahjunõudeid, kus kodumasinad lakkasid peale elektrikatkestust töötamast.
Need kodumasinad, mis ei ole mõeldud pidevaks tööks, tuleks tormide eel vooluvõrgust välja võtta. Kindlasti tasub konsulteerida ka spetsialistiga, kes oskab koduse vara kaitsmiseks parimaid näpunäiteid jagada.

  • Veendu, et katus oleks korralikult hooldatud

Seesami kindlustusstatistika näitab, et tormi korral esineb kõige rohkem kahjusid just seoses hoonete katustega. Suuremad tuuled ja paduvihmad toovad välja katuste õrnad kohad - tugev tuul võib rebida lahti tüki katusest, aga võib teha kahju ka kogu katusele ning põhikonstruktsioonidele.

Tormiohus ei ole ainult vanad majad – tugev tuul võib lahti rebida ka uue katuse. Kontrollige enne tormituulte saabumist nii elumaja kui kõrvalhoone katused ning vajadusel kinnitage või parandage kahtlased kohad.

Tugevad paduvihmad kipuvad tungima läbi katusekonstruktsioonide ka katust lõhkumata ja kahjustada võib saada nii siseviimistlus, kui ka kodune vara.

  • Hoia puudest eemale

Võimalusel peaks sõidukid parkima puudest ja postidest eemale. Samuti tuleks tugevate tuultega ise kodus püsida, sest murduvad puud on ohuks ka inimestele.

Kui oled aias märganud vana ja murdumisohtlikku puud, siis tuleks see enne tormide algust kindlasti maha võtta. Seda loomulikult kooskõlastatult omavalitsusega. Samuti tuleks eemaldada oksad, millele tuul võib saatuslikuks saada.

  • Loe kindlustustingimusi

Tee selgeks, mida leping katab ja mida mitte, ning millistel tingimustel ja ulatuses on tormikahjud hüvitatavad. Üldiselt on tugeva tuule poolt põhjustatud tormikahjud enamikes kindlustuslepingutes hüvitatavad, kuid erinevad kindlustusandjad määratlevad tormi mõistet erinevalt. Üks kindlustusandja loeb tormiks tuult kiirusega alates 18 m/s, teise jaoks võib see piir olla madalam või hoopis kõrgem.

Tähelepanu tuleb pöörata ka välistustele, milleks võivad olla näiteks kahjud, mille toimumisele on kaasa aidanud kulumine ja väsimine. Näiteks katuseserv, mis oli juba enne tormi lahti või maja kõrval asuv mädanenud puu. Mõlemad kahjud saanuks ennetada katuse paranduse või puu mahavõtmisega. Kui seda aga tehtud ei ole, võib kindlustusselts kahju hüvitamisest keelduda või hüvitist vähendada.