Kui varvaste asend kisub korrapäratuks, ostke apteegist silikoonist või vahtplastist varbasirgendajad ja -eraldajad. Läbipaistvad või nahaga ühte tooni väikesed abivahendid vähendavad ristasendisse kippuvate varvaste hõõrdumist.

Ühest plaastripakist ei piisa

Apteegi käsimüügis on suur valik konnasilmaplaastreid ja ravilahuseid. Mõned plaastrid on varustatud kummirõngaga, need nii ravivad kui leevendavad survet haigele kohale. Ravitoimelisi plaastreid on aga hea panna talla alla tekkinud konnasilmadele. Kõikide plaastrite ja ravivate vedelike toimeaineks on salitsüülhape. Ravi ei ole valulik, kuid konnasilm võib veel ravimise ajalgi tunda anda.

Enne plaastrite ja tilkade kasutamist soovitab Aivi Keldrimaa leotada jalgu 10–15 minutit soojas vees ning seejärel hõõruda konnasilma kergelt pimsskiviga. “Mida pehmem on probleemne koht, seda paremini pääseb raviaine toimet avaldama,” märgib Aivi. “Kui nahk on pehme, kandke paksendile salitsüülhapet sisaldavat vedelikku, laske sellel veidi mõjuda ning katke siis plaastriga.”
Konnasilmaravi peab olema täpne, sest nii ravitilkadel kui ka plaastritel on tugev kooriv mõju. Kui terve nahk saab ravivahendiga kokku, võib ka selle pindmine kiht eemalduda. Midagi hirmsat ei juhtu, nahk muutub valgeks ja pehmeks. Kui aga ravim konnasilmast tihtilugu mööda läheb, võib see omakorda probleeme tekitada.

Selleks et tülikas probleem kiiremini laheneks, peab ravima iga päev. Enamasti jääb ühest plaastripakist ühe konnasilma väljaravimiseks väheks, sest plaastrit tuleb kanda niikaua, kui eemaldub konnasilma südamik. Alles siis võib ravimise lõpetada.

“Konnasilmade ravi nõuab järjepidevust,” ütleb proviisor. “Mida kauem on häda kannatatud, seda rohkem aega raviks kulub.”

Abi looduse apteegist

Metsamoor Irje Karjus soovitab proovida vereurmarohtu. “Ravida tuleb vana kuu ajal, vereurmarohtu pange ikka nii, et valu tegev koht oleks lausa kollane,” õpetab Metsamoor. “Kui konnasilm on alles tekkinud ja veel pehme, siis ravib vereurmarohi väga hästi. Eriti kiiresti paranevad laste konnasilmad ja käsnakesed.“
Abi looduse apteegist

Kui vereurmarohtu pole aiast võtta, soovitab ta otsida teelehe juuri ning teha nendest tinktuuri. Tükeldage pestud teelehejuured, valage piiritusega üle ning tõstke nädalaks hämarasse laagerduma. “Mina teen selle pisikese purgi sisse: panen pool purki teelehe juuri ja valan piiritusega (80°) üle.”

Veel võib konnasilmi ravida küüslauguga. Asetage konnasilmale ööseks poolitatud küüslauguküüs. “Küüslauk teeb valusa ja kõva koha pehmemaks,” teab Metsamoor.