Mingil hetkel avastasime, et kärutäite kaupa ehitusmaterjali transportimine oli saanud igapäevaseks rutiiniks.

Veel enne, kui ehitusmaterjal tuppa sai veetud, ehitasime köögi lae alla seina äärde natuke langetatud osa. Selle taha paigutame ventilatsioonitoru, mis teeb pea tervele toale ringi peale. Kuna köögi lagi sai ette võetud talvisel ja märjal ajal, siis tuli puit esialgu tuppa kuivama tuua – selleks jaotasime materjali mööda tuba laiali ning hakkasime tasapisi kaminat kütma.

Ehitusmaterjali sai kuivatatud nii põrandal kui ka lae all.

Kui talad olid töötlemiseks piisavalt kuivad ja saime katsetama hakata, selgus, et töö on arvatust veelgi ajamahukam. Eesmärgiks on taladele anda vana puidu välimus ning selleks on vaja läbida 4 etappi. Kõigepealt tuleb höövliga faasida tala alumise külje nurgad, et vältida päris täisnurkset profiili.

Järgmiseks on vaja tala kolm nähtavat külge hoolikalt traatharjaga puhastada. Tegemist on trelli otsa paigaldatava traatharjaga, käsitsi oleks selline töö antud mahus liialt raske. Traatharjaga ülekäimise mõte on eemaldada talalt pehme osa puidust, tänu sellele tekib ilus reljeefne pind.

Kuna traatharjaga kratsides muutub tala pind natuke liialt karedaks, siis järgnebki kolmas etapp – töötlus karukeelega. Selle käigus tuleb terve tala omakorda üle käia trelli otsa paigaldatava karukeelega, mis eemaldab kõik lahtised puidu osad ning jätab alles suhteliselt puhta ning reljeefse pinna.

Viimase etapina on vaja see kõik veel peitsiga üle tõmmata ning anda taladele nende lõplik välimus. Laias laastus võib öelda, et ühe tala valmimine algusest lõpuni võtab aega 1 tund ja 15 minutit. Köögi lae jaoks talade töötlemine võttis aega kahe nädala jagu õhtuid, sest seda tööd sai tehtud enamjaolt tööpäevade õhtupoolikutel.

Teine etapp – talade traatharjaga töötlemine.

Kuidas aga jõudsime just selle tulemuseni, et soovime lakke talasid, mis on läbinud neli töötlemise etappi? Enne suuremahulist talade töötlemist viisime läbi mõned katsetused, et aru saada, kuidas mängib puidu muster ning peits erineva töötlusega pindadel.

Katsetasime nelja erinevat varianti:

  • peitsitud saematerjal;
  • traatharjaga harjatud + peitsitud saematerjal;
  • peitsitud höövelmaterjal;
  • traatharjaga harjatud + peitsitud höövelmaterjal.
Sõelale jäi traatharjaga töödeldud saematerjal, mis sai enne peitsimist veel ka karukeelega üle käidud.

Katsetamise etapp puitmaterjaliga, mis eelnes laetalade suuremahulisele töötlemisele.

Lae alla olid planeeritud ka ventilatsioonitorud, mille paigaldasime ära enne laetalade kinnitamist. Elutoast läheb läbi ventilatsioonitoru läbimõõduga 160mm ning sellest torust tulevad veel eraldi välja köögi ja elutoa sissepuhked. Mõlemasse ruumi on planeeritud 125 mm plafoonid.

Ventilatsioonitorude tõttu sai lagi seina äärest madalamale toodud.

Kui kõik talad valmis said, pidime täpselt välja mõtlema, kuidas seda konreetset lahendust reaalselt ellu viia. Esialgu tõstsime mõned talad lae alla, et näha, mismoodi see asi üldse välja hakkab nägema. Peale paari esimese tala ülespanekut oli selge, et pilt on esialgsest ettekujutusest isegi meeldivam.

Lae põhimõte seisneb sellest, et talad asuvad toa suhtes diagonaalselt. Ühtepidi talad on täispikkuses üle terve toa ning need on kinnitatud vanade laetalade külge, toetudes otstest varasemalt lae alla ehitatud karkassile. Teistpidi lähevad pikkade talade vahele lühikesed talad pikkusega 690mm – see sama number on ka ruutude küljepikkuseks. Need lühikesed talad ripuvad pikkade talade vahel.

Selle jaoks on lühikeste talade laepoolsele küljele kinnitatud lauad. Esimese hooga saab kõik lühikesed talad üles paigutada lahtiselt – nii on võimalik liin paika ajada ja alles seejärel kinnitada.

Lae lõpliku valmimiseni läheb veel aega, sest talade vahelistesse ruudukestesse on plaanis paigaldada looduslikku valget värvi dekoratiivsed laepaneelid. Need plaanime ise valmis teha, kasutades 8mm MDF plaati, mille peale laseme CNC-pingiga tagasihoidliku mustri ja seejärel värvime valgeks. Tulemuseks peaks olema tagasihoidliku välimusega dekoratiivsed laepaneelid.
Üks osa lakke paigaldatavatest taladest.
Esmane ettekujutus tulevase lae olemusest saab selgemaks.

Kõik tumepruunid talad on laes oma koha leidnud. Nüüd tuleb oodata dekoratiivsete laeplaatide valmimist, et täita ruudukeste sisu.