Kui ehitajale võib soovitada vaid profitööriista, siis kodukasutaja puhul sõltub vajadusest, kas eelistada samuti profivalikut või lihtsamat tööriista. Küll soovitame me tänapäeval kindlasti kõigile liitiumakut, mis on töökindlam ja pikemaealisem kui nikkelkaadmiumaku.

Akutrelli valikul mängib aku vastupidavus suurt rolli. Kindlasti võiks valida poes trelli, millel on kaks akut või osta juurde teise aku. Vastasel juhul võib töö katkeda sobimatul hetkel ja tuleb tükk aega oodata kuni aku end uuesti täis laeb.

Aku vastupidavus sõltub selle ampertundidest - mida rohkem on akul ampertunde, seda kauem saab tööriista kasutada. Poest saab valida akusid vahemikus 1,3 kuni 5 ampertundi. Kodukasutuseks on 5 ampertundi liiga palju, piisab ka näiteks 1,5- või 2,5-amprisest akust.

Valides hätta jäädes tasub poes alati nõu küsida ja kirjeldada, milliseid töid hakatakse trelliga tegema, sest aku vastupidavus ei sõltu üksnes tööajast, vaid ka töö olemusest. Aku laadimisaega tasub samuti ostes uurides, kiiremad laevad 20 minutit, aeglasemad kuni 3 tundi. Tavaliselt on kodukasutajate toodete laadimisaeg pikem, kuid jääb siiski keskmiselt alla tunni.

Teine oluline asi, mida ostmisel lisaks akule jälgida, on trelli võimsus – valikus on 10, 12, 14 ja 18 volti. 10-voldised tööriistad on väga väikesed, aga käepärased ja sobivad näiteks mööbli kokkupanemiseks, küll jäävad need suurema töö tegemisel hätta. Kui akutrell ostetakse erinevate tööde jaoks, näiteks puurimiseks ja lihvimiseks või poleerimiseks, siis võiks eelistada ka kodus 18-voldist tööriista.
NÕUANDED AKU HOOLDAMISEKS
  • Tööriista liitiumakut tuleks laadida kord kuus isegi siis, kui tööriista ei ole kasutatud.
  • Hoidke akut toasoojas, mitte külmas garaažis või keldris, külma saanud liitium­aku on rikutud.
  • Akut kahjustab tugevasti see, kui üritate juba tühja akuga veel viimast kruvi kinni keerata.

Allikas: Targu Talita

Kui kodus on tarvis puurida auku kivisse või betooni, siis tuleks valida löögifunktsiooniga akutrell. Kui tööriista on tarvis ainult kruvimiseks, siis võib eelistada trelli asemel hoopis löögiga kruvikeerajat ehk käristajat, mis teeb tööd oluliselt kiiremini kui akutrell.

Erinevaid otsikuid akutrellidel sageli kaasas ei ole, need tuleb lisaks osta. Samas leidub ka trelle, millel on korralik stardikomplekt kaasas. Puidu- ja metallpuuride ja erinevate otsikute kodukasutaja komplekti saab kätte ca 15-20 euroga, aga iga otsikut ja puuri saab osta ka eraldi. Lisaks on võimalik panna trelli otsa vastavalt tööle kas lihvimis- või poleerimiskettaid ja traatharju.

Akutrelli eluea pikendamise huvides ei tohi seda jätta miinuskraadide kätte seisma, pigem eelistab tööriist toatemperatuuri. Samuti ei või lasta tööriistal maha kukkuda.

Nikkelkaadmiumakusid ei tohi päris tühjaks lasta, vaid need tuleb juba enne täielikku tühjenemist laadima panna. Liitiumakuga seda probleemi pole, sest trellil on kaitse peal, mis ei lasegi akul päris tühjaks saada.

Allikas: K-Rauta