"Siin elas varem minu ema. Pärast ema surma, 2013. aastal aga otsustasin maja uksed külalistele lahti teha," selgitab perenaine Signe Blum, kes oli pikaaegse ettevõtjana just siis n-ö kahe töö vahel ja kaalus, millise uue ettevõtmisega alustada.

Kärka koha ostsid Signe ja tema kaasa Andres Paomees 1995. aastal. Põlenud peamajast oli toona alles vaid korsten.

"Õudne koht!" meenutab Signe oma esimest emotsiooni. Nüüd, aastakümneid hiljem ei suuda ta oma õnne mõnikord peaaegu et uskudagi. "Kõik on käe-jala juures - kauplused Loksal ja marjad-seened metsa all. Poolsaare kõige pikem liivarand pealekauba. Maantee möödub üsna ukse alt, aga ometi on õu meil täiesti privaatne."

Tükk aega ei saanud vastne majaomanik aru, miks kogu majaümbruse maapind imelikke väiksemaid ja suuremaid auke täis on. Pikapeale selgus, et tegemist on külarahva iidse kruusavõtmiskohaga. Kunagi Pärispea poolsaarel räägitud rannamurdes tähendabki kärka kruusa.

Puhkemajas pakutakse peremajutust, sest seda soosib maja ehitus kõige paremini - magamistube on vaid üks. "Üritusteks ega pidudeks meilt ruume üürida ei saa," selgitab Signe.

Viilkatusega heleroheline hoone on kahekorruseline. Alumisel korrusel tervitab sisseastujaid esimesena puudega köetav soome saun ja seejärel avatud köögiga elutuba.

Viimase ehteks on Leila Pärtelpoja disainitud suursugune seinakapp. Aastatel 1990-2001 pidas Signe koos partneritega toona ümbruskonnas väga populaarset Kolga baari ning seal mahutas seesama kapp muusikakeskust.

Ülemisel korrusel, viilkatuse all on kahe voodiga magamistuba. Toas domineerivad julged, ent soojad värvitooni - pehme heleroheline, särtsakas oranž, kuldne kollane, rahustav beež ...

"Ma olen kõva taaskasutaja. Paljud esemed on pärit teise ringi kauplustest. Olen neid natuke tuuninud-täiendanud ja olemasolevaga kokku sobitanud," räägib perenaine. Ja tõesti, maja sisustus on mõnus. Just see on toreda koosluse iseloomustamiseks õige sõna.

Magamistoast saab astuda väikesele päikesepoolsele rõdule, kus mõnus hommikukohvi nautida. Mõnulemiseks sobivad ka terrass ja maja ees puude vahele kinnitatud võrkkiik.

Alumise korruse kööginurgas on olemas kõik, millega poest toodud toidust maitsev lõuna- või õhtusöök valmis võluda. Õuest leiab huviline grillinurga. Toitulustamisteenust Kärkal ei pakuta.

Sooja saab majja sisse kamina ja õhksoojuspumbaga. "Põhimõtteliselt võtame külalisi vastu ka talvel, kui keegi peaks tahtma tulla. Meil on kohe siinsamas lähedal Kolgakülas suurepärased suusarajad. Ja merejääl saab suusatada-uisutada-kelgutada," tutvustab Signe talvised mõnusid.

Suvel on võimalik ümbruskonnas matkata ja lähedalasuvate mõisatega tutvuda, lastele pakub rõõmu pererahva maja hoovil paiknev mõnus mänguväljak.

Peamiselt satuvadki Kärkale sellised pered, kes armastavad loodust ja naudivad vaikust. Lahemaa rahvuspargis, mille territooriumil puhkemaja asub, jagub neid väärtusi küllaga.

Toreda elamuse pakub kõigile külalistele tuletornikujuline välikäimla.

Peatselt valmib peremees Andrese hoolsa käe all samal hoovil, kuid siiski piisavalt privaatses kauguses vanale majaasemele kerkiv 100aastastest palkidest kümne kohaga külalistemaja. Siis saab korraga majutuda ka kaks seltskonda.


Kärka puhkemaja

  • Asukoht: Suurpea küla, Kuusalu vald, Harjumaa
  • Kaugus Tallinnast: 70 km ehk 45 minutit autosõitu
  • Majutus: üks maja (5 voodikohta)
  • Spaamõnud: puuküttega soome saun, meri
  • Toitlustamine: ei pakuta, söögitegemise võimalused olemas
  • Lisateenused: jalgrataste, käimiskeppide laenutamise võimalus, paadiretked merel, laste mänguväljak
  • Vahva elamus: tuletornikujuline välikäimla
  • Koduleht: www.karka.ee