Birch Lagoon Foto: Heikki Avent
Tartumaal Hellenurme külas tegutsevad elukaaslased Birgit Lõhmus ja Rain Komlev, kelle eestvedamisel sündis 2017. aastal Birch Lagoon OÜ, mis tegeleb traditsiooniliste hapendatud kasemahlajookide tootmisega. Kõik sai alguse umbes viis aastat tagasi pere taluväravas kasvanud kaskedest, mille mahla maitsestati kuivatatud õuntega. Mis sai edasi?

Valminud jook tuli üllatavalt hea ja sellest saadi innustust proovida teisigi maitseid. „Mina armastan lapsest peale kasemahla, Birgit aga piparmünditeed. Sealt tekkiski mõte kaks suurt lemmikut kokku segada,“ meenutab peremees mündimaitselise joogi sünnilugu. Edasi on kõik kulgenud tõusujoones ja praegu on Birch Lagooni valikus juba seitse kasemahlajooki.

Millal ja kuidas kasemahla koguda?
Rain ja Birgit koguvad kasemahla oma kinnistult Otepää looduspargist. Mahla korjatakse varakevadel, ’märtsis sinilillede õitsemise ajal, umbes 2–3 nädala jooksul. Tänavu korjati kokku 30 tonni mahla, järgmisel aastal planeeritakse kogust aga juba kolmekordistada. Selleks ehitatakse ka uut hoiuruumi. „Sel aastal kogusime mahla 400 puult,“ selgitab Rain. Ta lisab, et kui esimesel aastal koguti mahla käsitsi, siis nüüd kasutatakse Kanadast ostetud kinnist torude süsteemi, millega suunatakse vedelik kogumisnõusse ja transporditakse hoidlasse. Seal pimedas ja jahedas hapneb toode pea aasta. Selline torudega kogumismeetod on väga keskkonnasäästlik ega ohusta loodust. Lisaks saab mahla kiiremini kätte, see on puhtam ja muidugi ka säilib paremini. „Kasemahla ei ole nii kerge hoiustada, kui alguses tundub. Tegu on väga tundliku toorainega, mis rikneb väga kiiresti ja vajab kindlaid säilitamistingimusi,“ teab peremees tänu oma viie aasta pikkusele kogemusele rääkida.

Kevadine kasemahl on ideaalne janukustutaja
Pika traditsiooniga hapendatud kasemahl on väga hea janukustutaja, mida joodi vanasti heinateo ajal. Kasemahla on nimetatud ka nooruseeliksiiriks, kuna see sisaldab rohkelt C-vitamiini ja mineraale. Jook on ideaalne organismi puhastaja ja peletab väsimust. Pärast hapendamist on kasemahlas ka palju looduslikke probiootikume. Nii võib toote kasulikke omadusi kõrvutada ka näiteks hapukapsamahla omadega, kuna seegi muudab keha aluseliseks. „Hapendatud kasemahl aitab kõrvetiste ja muude maoprobleemide puhul,“ räägib peremees. Lisaks tugevdab see immuunsüsteemi ja turgutab neere.

Seitse erinevat kasemahlajooki
Birch Lagooni kasemahlajoogid sisaldavad hapendatud kasemahla ja erinevaid teetõmmiseid. Korraga maitsestatakse ja villitakse pudelisse umbes 200 liitrit mahla. Kõik maitsed sünnivad kas Raini ja Birgiti isiklike eelistuste või tuttavatelt saadud vihjete põhjal, kuid tootmisesse lähevad ainult sellised maitsed, mis neile endile väga meeldivad. „Erilisi teadmisi meil ei ole ja kõik tooted on sündinud kahe inimese maitsemeele järgi,“ räägivad mõlemad uhkusega.
Kui esimeste toodete maitsete timmimine võttis paar hooaega, siis kõik viimased tooted on sündinud juba lihtsamalt. „Eks meil on juba omajagu kogemust ja teame, mis maitsed sobivad ning mis järjestuses asju tegema peab, et toode tuleks täpselt selline, nagu meile meeldib,“ selgitab tootmisprotsesse Rain. Birch Lagooni valikus on seitse erinevat maitset: klassikaline hapendatud kasemahl Originaal, Kasemünt, tatraõiega kasemahl, võililleteega kasemahl, Kasesõstar, kanepi ja ingveriga kasemahl ning kaseglögi. „Kõige viimaseks tooteks on meil kaseglögi, mille idee sündis mul unes nähtu põhjal,“ meenutab Birgit. Ta lisab, et kaseglögi on eriline, kuna see maitseb hästi nii kuumalt kui ka külmalt.

Kust tuleb tooraine?
Nii palju kui võimalik, kasvatavad kogu tooraine Rain ja Birgit ise. Näiteks piparmünt ja sõstravõrsed tulevad nende koduhoovist, võililleõied talu kõrvalt aasalt. Sellel aastal korjati käsitsi 25 kilo võililleõisi. Ingver, kanep ja tatraõied ostetakse erinevatelt mahetootjatelt.

Kasemahlasiider ja -jää
Kasemahl on hea baastoode, mida saab kasutada erinevate jookide valmistamiseks. „Just katsetame kasemahlasiidri tootmist ja see peaks varsti ka müügile jõudma,“ lisavad Birgit ja Rain õhinal. Praegu tegeletakse mahtude suurendamisega, fookus on ikka toodete arendamisel ja välisturgudele jõudmisel. Nii jõuab poeriiulitele varsti näiteks kasemahlavein ja mõni kangem napski. Birch Lagooni valikus on veel patendiga kaitstud kasemahlajääkuubikud, mis sobivad väga hästi kokteilidesse.

„Ehtne talutoit“
Kuigi turul tegutseb konkurente, on „Ehtsa talutoidu“ märgiga Birch Lagooni toodete valik ja mahud kõige suuremad. Kanepi ja ingveriga kasemahl sai 2019. aastal parima talutoidu konkursil tarbijate lemmikuks, lisaks pälvis Birch Lagoon Elva valla 2019. aasta maaelu arendaja tiitli. „Tunnustused teevad ikka meele rõõmsaks ja annavad motivatsiooni. See on kinnitus, et teeme õiget asja,“ arvab Birgit.