Pärast põhjalikku taustatööd osteti 2016. aastal esimesed kanepiseemned ja tehti varakevadine külv. Esimesel aastal külvati kanep 3 hektarile, selle aasta mais võeti kasutusse juba kaks korda rohkem maad. “Tänavu kasvab kanep 7 hektaril. See on praegu meie jaoks ka maksimum, millega jõuame veel kahekesi toime tulla,” kinnitab peremees.

Peremehe sõnul on kanep laisa inimese taim, mis ei vaja kasvuperioodil erilist hoolt. Eesti kliimas kasvab see vabalt 150 cm pikkuseks, väga soojal suvel isegi 2-meetriseks. “Pikad taimed varjutavad umbrohtu ja takistavad seeläbi selle levikut, mis teeb meie elu lihtsamaks ning me ei pea tegema umbrohutõrjet,” selgitab Janis. Lisaks ei kimbuta kanepitaime ka erinevad kahjurid.

Lõika nagu vilja

Kanepipõllul kasvavad nii isas- kui ka emastaimed, viimased on välimuselt veidike tihedamad. Kõikidel taimedel on ka vähemärgatav õisik. “Kanep on tuultolmleja, seega võib juulis-augustis näha põllul suuri tolmupilvi ja tunda iseloomulikku lõhna,” jutustab Merle. Kui kanepipõld muutub pruunikaks, on aeg saaki korjata. Tavaliselt tehakse seda nelja kuu möödumisel külvist, väga kuuma suve korral isegi varem. Kanepit koristatakse kombainiga nagu teraviljagi.

“Kanepi koristamisel tuleb olla eriti hoolikas, kuna kiulised kanepivarred mähivad ennast ümber masinaosade ja takistavad masina tööd. Selle vältimiseks tuleb kombaini tihti puhastada, vastasel korral võib masin üle kuumeneda ja isegi põlema minna,” tõdeb Janis.

Selleks, et säiliksid kõik kanepi head omadused, tuleb pärast saagi korjamist alustada kohe selle kuivatamisega. Kanepiseemneid peab kuivatama kuni 35-kraadises kuumuses. Pärast kuivatamist alustatakse saagi väärindamisega. “Meie ei soovi saaki niisama müüa, vaid tahame kogu saagist toota selliseid tooteid, mis meile endale meeldivad,” kinnitab perenaine.

Kuus erinevat toodet

Kanarbiku talus alustati tegevust nelja tootega. Praegu on tooteid sortimendis juba kuus: kooritud kanepiseemned, -õli, -tee, -seemned, -jahu ja proteiinipulber. “Varsti lisandub toodete valikusse veel kolm uut toodet, mida praegu keegi kohalikul turul ei paku. Kuid nendest kuuleb tarbija kindlasti juba lähiajal,” jääb peremees salapäraseks.

Sativa kanepitooted.

Pererahva sõnul on kohalikul turul kõige suurem konkurents ikka kanepiõli ja -jahu tootjate seas, kuid tarbijad tunnevad huvi ka teiste toodete vastu. “Tarbijad on üldiselt väga teadlikud, kuidas mingit toodet kasutada ja miks kanep hea on. Kuid eks siiani võib laatadel kohta ka neid, kes kanepi peale kohkuvad ja esmapilgul ei julge kohe maitstagi,” tõdeb Janis.

Tee toob hea uneja pehme naha

Kanepiseemned on väga toitainerikkad, neis on rohkelt vitamiine ja mineraale. “Kooritud seemneid võib lisada näiteks smuutidesse, kasutada tainastes või valmistada purustatud seemnetest võileivamääret,” ütleb Merle.

Kanepiõli sisaldab kehale vajalikke oomega-3- ja oomega-6-rasvhappeid ning E-vitamiini. “Meie võtame õli lihtsalt 1–2 lusikatäit päevas. Lisaks kasutame kanepit salatites, niisama kehaniisutaja ja juuksemaskina. Värske maitsega kanepitee on lõõgastava toimega ja toob hea une.”

Pererahva sõnul on tore kuulda, et klientidele tooted meeldivad, ja paari aastaga on neil välja kujunenud kindel tarbijaskond. “Hea sõna annab indu ja kinnitust, et toodame õiget asja, mis on omamoodi tasu kogu vaevale,” lisab perenaine. Samas tõdeb pererahvas, et nullist kogu talu ja tootmise ülesehitamine ei ole lihtne ning nii mõnigi kord jääb kätest puudu."

”Ehtsa talutoidu” märgiga liitumine on aidanud meil Sativa tooteid paremini pilti tuua. Talutoidu märk tekitab huvi tervisetoodete ostjate seas, samas kinnitab tarbijale, et tegu on kohaliku ja kvaliteetse tootega. Lisaks on märk tore tunnustus meile endile,” arvab talu perenaine Merle.

2017. aastal pälvisid Sativa kooritud kanepiseemned parima talutoidu konkursil parima tervisetoote tiitli.

Turuarendustoetuse abiga rahastatud tegevus.