Uus kodu, ootamatud värvid

Ühel päeva jõudis nendeni teave, et Ülenurmel on saadaval avar ning väikese aiaga ridaelamuboks.
Kuna elamurajoon asetseb maantee läheduses, mida mööda saab sõita nii Türi kui Saaremaa poole, otsustatigi elukohta muuta. Vähemtähtis polnud seegi, et lähedusse jäi Põllumajandusmuuseum. Seal, kõige muu põneva kõrval, on võimalik lastele näidata hobuseid – elu nagu maal.
Plaani küpsemise hetkel oli ridamajaboks alles ehitusjärgus. See võimaldas noorel perel kodu planeerimisel kaasa rääkida. “Meil oli pool aastat aega korteri tubade asetust timmida, erilahendusi tellida, värve ja materjale valida,” meenutab Romet. “Saime alustada nullist. Kõik värvid ja seinaplaadid valis Meelika. ”
Tema kaasa igapäevatöö juuksurina tähendab samuti tööd värvidega. Siiski võttis viimistlusremont ja sisustamine ligikaudu pool aastat.
“Mulle meeldisid värvitud seinad ning Stenctiliti šabloonid. Teadsin kohe, et tahan neid kasutada. Kui sellest ettevõttest tulid inimesed meile šabloone näitama, siis nad ei suutnud ära imestada - kuidas ma kaasa roosa seina kõrval elamisega nõusse sain,” naerab Meelika.
Romet naeratab seda kuuldes. “Mul on selline elufilosoofia – see mis toimub majas ja peres seespool, see on naise teema ja mis jääb väljapoole kodu seinu, on mehe pärusmaa. Kodus peab naine tundma end hästi! Kui naine on rahul, on peres kõik õnnelikud! Igal juhul mulle meeldib kõik, mida mu naine on meie koduga teinud!”

Pereema armastab seinamaalinguid. Maalitud lauake ehib esikut.

Suvel suurenev elutuba
Ja ruumi neil on! Meelika ja Romet imestavad siiani, et kuidas nad küll eelmisesse korterisse ära mahtusid, sest kui enne oli neil korteris ruutmeetreid kõigest 46, siis uues kodus nüüd 96.
Tartu kodus ihatud avaruse tõttu, ei ole nad uut elamist soovinud mööbliga üle koormata. Samas tuli neil isegi vähese, aga väga soovitud mööbli hankimiseks hulga aega kulutada, sest poes on vaid näidised ning mööblit tuleb pärast tellimist kaua oodata.
Kuna tubadel on kõrged laed, mida neil eelmises kodus ei olnud, said nad viimaks meeldivaid valgusteid valida rippuvate hulgast.

Laguuni meenutavate seinaplaatidega avatud köögis on lahedalt ruumi. “Ma teadsin algusest peale seda, mis värvi keraamilisi plaate ma kööki tahan. Kui poodi läksime, siis leidsimegi täiesti õiged ja sobivad,” on Meelika rõõmus.

Steriilne puhkus valitseb perenaise kuningriigis.

Siin on lahedalt pinda asjade käest panemiseks või lõikamiseks- hakkimiseks. Rohke ruumiga köögikappidesse mahuvad ära ka mitmed elu- ja söögitoa tarvikud, sest selles toaosas asub trepp ning kapi jaoks vaba seina pole. “Vaba ruumi on köögikappides veel praegugi, lisaks on meil esikus mahukad kapid. Aga üks meie eesmärke siin kodus ongi, et oleks vähem asju,” räägib Romet.

Seina keraamilised plaadid meenutavad helesinist laguuni.

Värvirõõmsas elutoas on ruumi söögilauale- ja toolidele, hallile nurgadiivaniga puhkenurgale, telerile ning üksikule roosale tugitoolile.
“Esmalt oligi meil vaid roosa tugitool, “ meenutab Meelika naerdes. “Nimelt, läksime mööblipoodi omale elutoa- ja söögitoa sisustust otsima ja nägime seda tooli. Me kõik istusime ja proovisime – kõigil oli mugav istuda, kõigile meeldis. Nii tõimegi selle koju, aga muud sobivat mööblit me tol korral ei leidnudki,” meenutab Meelika naerdes.
Diivani otsimisega läks aega juba seetõttu, et see pidi olema lahtitõmmatav ning pigem tuge kui lösutamist pakkuv. Õnneks leiti sobiv ja sobivas toonis. Nüüd on noorel perel koht, kuhu saab ka saarelt tulnud sugulastele aseme teha.
Roosa tugitool on pererahva lemmik istekoht.

Kuna üks elutoa sein kuulub suurele aknale ja uksele, laianeb selle väljapääsu abil tubane elu suvisel ajal terrassile ja aeda. Ilusa ilma korral süüakse ja veedetakse aega igal juhul terrassil. Kuigi aed pole veel kujundatud, on pere selle üle eriti rõõmus – lastel on koht, kus kukerpalle teha.
Selleks, et muru hästi kasvaks ja terrassitaimed saaks kastetud, viidi üks veekraan ka õue. “Eelmine aasta saime süüa juba ise kasvatatud kirsstomateid ja basiilikut,” mainib pereema.
Suvesoe on uues kodus eriti nauditav, sest siis saab pere terrassil aega veeta. Pildil on Meelika, Romet ja Melinda.

Magamistoad romantilises võtmes

Elutoast kõrgustesse tõusvat treppi valgustab valgel ajal katuseaknast paistev valgus. See astmestik viib ülemise korruse magamistubadesse. Pisipere ehk Melinda(2) ja Reiko(4) tubadesse lõi pereema nii armsa ja turvalise keskkonna kui ta vähegi suutis. Mingid ideed olid tal juba enne oma magamistoa sisustamist. Meelika tunnistab, et piilus kindluse saamiseks ja ideede kogumiseks veidi ka Pinterestis levivaid trende.
Kui tütre toa seinad said roosa ja valge värviga neiukesele sobivaks muudetud, lisas ema toale sära kuldsete mummudega.

Vaade Melinda tuppa.
Töökaaslasest sõbrannalt tellis ta tütre ja poja tuppa ka akna ülaossa kardinad, mis meenutavad kohevaid pilvekesi. “Melinda tuppa mannavahuvärv sobib hästi, aga poisile muidugi valisime valge kardinakanga,” räägib pereema.

Reiko tuba ilmestavad helesinised ja valged toonid. Värvitud seintele ja ka toolidele annavad iseloomu väikesed tähekesed. “Tähekesed on mustrina praegu üldse popid, aga teine mõte oli rohkem sümboolne. See on staari tuba nimega “täht on sündinud,”” selgitab Meelika.
Sama motiiv kordub ka kapinuppudel ning tähed on isegi lae valgustil.

Väikese staari ehk pisipoja sinine tuba.

Vanaisa tegi mõlema lapse tuppa mänguasjade paigutamiseks kastid, millel võivad vanemad vabalt istet võtta, et laste mängu juhendada või neile raamatuid ette lugeda. Melinda toale lisab õdusust moekast trikoopaelast heegeldatud vaip, selle tööga sai hakkma laste vanaema.

Vanemate magamistuba on lilla. Seal öösse kulgetakse kahekesi, aga ärgatakse viiekesi, sest hommikuks lisanduvad lapsed ja pere lemmikkoer Tuffi.
Meelika ütleb, et kui ta kõikides teistes ruumides valis värvilahendused oma maitse järgi, siis unekambris otsustas ta kaasa lemmikvärvi kasutada. “Lilla on ju kuninglik värv! Tõsi – eks see kuninglikkus käib rohkem tumeda tooni kohta,” märgib perenaine. “Aga õrnem toon, nagu seda on moekas lavendlivärv, mõjub rahustavalt!”

Lillas magamistoas on hea uinuda ja ärgata.

Maakodu külaskäigu ajal oli sellest toas üks oluline detail puudu. Nüüd on see olemas - neutraalset tooni seinal on kaunis foto Meelikast ja Rometist, kes seisavad kaunil suvepäeval lillade lillede keskel.
Õhtune roosakas valgus, mis aknast ilusal suveajal tuppa piilub, saab see taustaks unejuttudele, mis lastele vanemate magamistoas loetakse. Seejärel lähevad unimütsid ise või siis viiakse süles taas oma armsatesse vooditesse.

Kõige tipuks leiame julge avalduse ehk mõttetera raamituna seinalt. See teatab: “Juba naise näost on näha, et tal on hea mees!”
Meelika naeratab ja kinnitab, et see on tõesti nii - õnn elab nende uues kodus.