FOTOD: Väikese vimkaga Tartumaa talumoosidest on saanud hitid
Talus kasvatatakse erinevaid põllusaadusi nagu kurgid, porrud, sibulad, vaarikad ja palju muud. Talu perenaine Eve Väljaots valmistab juba ligi viis aastat “õige vimkaga” moose ja keediseid, mida müüakse erinevatel laatadel.
Arne Väljaotsa talu peremees on viimased viis aastat kasvatanud kabatšokke, millega toetab oma algatusel Tartu toidupanka.
Peremehe sõnul alustati köögiviljade kasvatamist salatite ja väiksemate juurviljadega. “Praegu on enamikul põldudel teravili ja majale lähematel maadel kasvatame tomatit, kurki, paprikat, kabatšokki, porrut ja sibulat, seda peamiselt oma müügipunktide tarbeks ning vähesel määral läheb hulgiladudesse veel porrut, tilli ja maitserohelist,” selgitab Arne.
Vimkaga moosid ja hoidised
Umbes viis aastat tagasi alustas talu perenaine oma retseptide järgi erinevate hoidiste, mooside ja mahlade tegemist. Nüüdseks on neid kokku juba üle 20 erineva sordi.
Uued maitseideed tulevad oma huvist ja soovist midagi katsetada ning proovida. “Kõigepealt teed väikse koguse endale, annad oma perele maitsta, seejärel täiendad vastavalt soovitustele,” lisab Eve.
Talu perenaine korjab igal aastal metsast peaaegu 500 kilo seeni. Neid marineeritakse kui soolatakse. Eve sõnul on üksi metsas käimine ideaalne aeg, mil saab talust veidi eemale: “Tore on metsas ringi käia ja loomi näha. Puravikud ja kukeseened on juba kohal ning praegu ootan pikisilmi pilvikuid.”
Osavate kätega perenaine
Perenaine on juba aastaid teinud ka käsitööd, mida müüakse talu müügipunktides. Ta valmistab nii daamidele kübaraid kui ka beebidele papusid. “See on hea vaheldus pimedatel talveõhtutel, kui aias midagi teha ei ole,” muigab Eve.
Peremees Arne ütleb, et eks see talu on väike pensionisammas, millega jätkatakse senikaua, kui tervis lubab. Tagasi linna ei tahaks kumbki neist enam minna.
Perenaise sõnul on ehtsa talutoidu märk neid palju aidanud nii müügikohtade kui ka messipiletite osas, mis on olnud igati tänuväärne.
"Ehtsa talutoidu märk annab ikka uhkema tunde ja mida rohkem seda reklaamitakse, seda rohkem aitab see meie tegemistele ka kaasa,” kinnitab peremees.
Arne Väljaotsa talu:
- Talusaadused: tomatid, kurgid, paprikad, kabatšokid, porrud, sibulad jpm
- 20 erinevat hoidist, moosi ja mahla
- Parimad tooted: küüslaugumoos, mädarõikamaius, porgandi-ebaküdoonia- ja kõrvitsa-ebaküdooniamoos
- Igal aastal 500 kilo marineeritud ja soolatud seeni
- Perenaine valmistab nii daamide kübaraid kui ka beebide papusid.
Turuarendustoetuse abiga rahastatud tegevus.