Rapuntsel ootamas oma printsi Hansaplandi talvemuinasjutus.

“Meie tänavune jõulukuningriik lähtub vanadest ja armastatud muinasjuttudest,” kinnitab Mariana Hallikas, kes on tänavuse Hansaplanti jõulukuningriigi idee autor ja ühtlasi kaupluse juhataja.“Meie muinaslugude tegelasteks on käsitööna valminud nukud Sigrid Mäeotsa erakollektsioonist. Osa neist on tema enda tehtud ehk valminud Eestis. Mõnede nukkude detailid, aga ka nukud on ostetud välismaa kollektsionääride käest. Kõik need tegelased siinsetes muinaslugudes on siin ainueksemplarid.”
Mariana sai nukud aianduskeskuse müügisaali tänu tutvustele, aga riietas mitmed neist ise vastava teemaga sobivasse rüüsse.


Muinasjutud ilmestamas sisustusmoodi

Klassikaliste jõulutoonidega ehete nurgas näeme Punamütsikest koos vanaemaga kamina kõrval istumas ja jahimeest koos hundiga metsas. Selgub, et jahimees-nukk sai omale mängurelva laenata Nukuteatrist.

Jahimees ja hunt Punamütsikese jõulumuinasjutus.

Avatud on ka reaalne Punamütsikese raamat, kust kõik need tegelased oleks justkui välja astunud. "Neid raamatuid on juba väga palju ostetud," märgib Mariana.

Kogu müügisaali kauba väljapanekud on leidlikult lahendatud. Kuna Punamütsikese tee vanaemani kulgeb osalt metsas, on kaubaalusteks puuriitadega täidetud kaablipoolid, siin seal näeb sammalt ja sammaldunud oksi, mis kannavad soojades toonides ehteid. Uudistades laudadele seatud tänavusi müügihitte – oravaid, öökulle, käbisid ja kitsekesi –, tabab nina metsa ja puidu lõhna. Tuleb välja, et siin on igal jõulumuinasjutul oma aroom, mille levimise tagavad lõhnamasinad.

Näiteks hõljub järgmises trendikate roosade jõuluvärvide ja ehetega Okasroosikese lossiaias rooside aroom. Nii väikesed kui suured tüdrukud veedavad selles muinasjutus meeleldi oma aega. "Roosa on jõuluvärv, mis kuldse ja valge tooniga mõjub imeliselt," teab Mariana.

Tasakaaluks leebele roosale pakutakse ka süngemaid toone ja tumeda värvigammaga ehteid.
Väikestele poistele on hästi sobinud suurte muinaslugude vahele seatud lumise metsa nurgake koos tuledes säravate pallide ja kettidega. Vaatamata väikesele alale on paeluvaks siinsed autodest kuuseehted ja päris ehe punane motoroller. Lisaks sellele, et sõidukil saab end kasvõi postkardi loomiseks pildistada lasta, on ühel ostjal võimalik aasta viimasel päeval roller loosiga endale võita.

Lumekuninganna kuningriik on sätitud aianduskeskuse välialale ehk õuest sisse pugevale jahedusele kõige lähemale. Seal ümbritsevad Gerdat ja Kajd hõbedased, jäiselt valged ja sinised ehted, mis on samuti tänavuse jõuluhooaja järgmisteks moekateks värvitoonideks.

Lumekuninganna kuningriigis pakutakse külmades toonides jõulukaunistusi.

Trendivärvide ja ehete liitmine muinasjutulisteks lugudeks on Hansaplandil hästi õnnestunud,aga see pole veel kõik. Kuuskede, jõululillede ostmisvõimaluse ja trendidega tutvumise kõrval on müügisaalidesse sätitud töötoad, kus nii suured kui väikesed saavad oma kätega kodu ehtimiseks midagi valmistada.
Mariana ootab tänavusi pühi rahulolevana, seda tänu ootamatult pudenenud kiitusele,mida kuuldi väljamaistelt kolleegidelt. "Hollandi suurim jõulutoodete müüja käis meil külas ja nad olid täiesti hämmingus, et suutsime sellise väljapaneku teha," avaldab ta.

Jõulutrendid erinevalt lavastatud

Gardesti aianduskeskuse jõuluaia avamine novembri alguses oli tormiline. Väljapanekute kaubakogused vähenesid kauba tellijatele lausa muretetkitava kiirusega. Ostjad võtsid kaunistusi ostukorvi lausa müügisaali ehtinud kompositsioonidest.

Gardesti väljapanekute juht Anzelika Mändmaa tunnistab, et tema jaoks oli ostuhuvi rõõmustav, sest ta ka ise peab jõule aasta kõige oodatumaks ja ilusamaks pühaks. Seetõttu on kaubanduskeskuse jõulurüüsse sättimise ja dekoreerimise töö Anzelika jaoks lihtne.

Sel aastal on tänu sellele Gardesti maagilises jõuluaias näha moekaid toone eri teemanurkades. "Kõik meie ruumilavastused on loodud selleks, et inimesed saaksid inspiratsiooni oma kodude kaunistamiseks," märgib ta.

On jäise kargusega ruumilavastus, kus valitsevad külmad ja sinised toonid, vastukaaluks menukale soojale, muinasjutu- ja unistuste roosale meeleolule. Saab uudistada põhjamaises stiilis ehteid, ajatuid klassikalisi jõulutoone aga esindatud on ka tänavuste jõulude uus trend - velveti külluslikku luksust kandvad bordoopunased, samblarohelised, kuldsed sisustusaksessuaarid ja ehted.

Sameti küllust ja tulukesi

Hortese aianduskeskuse külastajad kohtuvad sisenedes inspireeriva ruumilavastusega, mille keskmes on vana klaver, sametise tooli ja kuldkalakesega. Kolm kaunist jõulusoovi võiks siin tõesti täituda...

Müügisaali ehete väljapanekus näeb samades toonides ja velveti-stiilis dekoratsioonides lummavaid nurgakesi ja lauakatteid. "Sel aastal on kogu maailmas moes sametised materjalid ja sügavad toonid. Natuke ehk need värvid meenutavad Hollandi vanade maalikunstnike natüürmortide värvigammat – sügav punane, tumeroheline, vanaroosa ehk mitte erksad vaid pigem pooltoonid," räägib Hortese väljapanekute juht Tiina Viik. "Sellist luksust on lihtne miksida lihtsa ja modernsete esemetega – nõude ja mööbliga."

Lisaks toob ta esile, et põhjamaades ja meilgi väga armastatud jäist talve meenutavad ehted, neis on lume sädelust, aga ka naturaalseid loodustoone ning metsast inspireeritud jõuluilu.
Tänavuste pühade absoluutseteks hitt-toodeteks ehete hulgas on sametist suuri lilleõisi,
läheneva uue aasta looma ehk valget rotti kujutavad kaunistused ja imedeaega rõhutavad ükssarvikuid. "Kindlasti on alati jõulude juurde kuulunud erinevad tulukesed,"lisab ta. Täna on leed- lambikestest küünlad paremini müüv kaup kui näiteks klassikalised väikesed kuuseküünlad.