Viimane on kahtlemata parim lahendus, kuid selle üksikusse maamajja vedamine on väga kulukas ning liitumise hind sõltub väga palju sellest, kui kaugel on lähim valguskaabli ühenduspunkt. Kui naabruses on maju rohkem, võib aga ühine investeering siiski mõistlikuks osutuda, sest hilisem kuumaks on püsiühenduse korral soodsam kui mobiilsel internetil, mahupiirangud puuduvad ning nii maksimaalne kui ka tegelik internetikiirus on mitu korda parem mobiilse interneti omast.

Mobiilne internet ei nõua kuigi suuri investeeringuid ning see on enamast saadaval kõikjal üle Eesti. Tänapäeval võime ka mobiilset internetti juba tinglikult nimetada püsiühenduseks, sest see katkeb vaid siis, kui mobiilseade välja lülitada. Mobiilne internet tugineb 3G või uuemal ajal 4G sideteenusel, millega meie mobiiltelefonid ja tahvelarvutid internetis käivad. Lihtsalt teenusepakkuja annab kaasa eraldi SIM-kaardiga lisaseadme, mis harilikult ühendatakse arvutiga USB-liidese kaudu. Teine võimalus on tekitada koju juhtmevaba kohtvõrk ruuteri või nutiseadme abil.

Kuid on üks väga oluline ja suur erinevus kaabel- ja mobiilse interneti vahel. Kui kasutada näiteks kaabli kaudu laekuvat Starmani XLi internetipaketti, mis lubab 400 Mbps allalaadimiskiirust, siis selle reeglina ka saab ja sageli ka rohkemgi. Kui kasutada aga mobiilset internetti ja teenusepakkuja räägib sealjuures allalaadimiskiirusest kuni 100 Mbps, tasub erilist tähelepanu pöörata sõnale „kuni“. Sest tegelikkuses näeb sellist kiirust vaid juhul, kui asuda otse mobiilimasti all ilma varjestuseta (mets, hooned jne) ning olles samal ajal teenuse ainus kasutaja.

Mobiilne internet on jagatud ressurss, ehk „internetitoru“ maksimaalne läbilaskevõime jaguneb kõikide kasutajate vahel. Kui heas nähtavuses istub juba kümme kasutajat, kes kõik tahavad maksimaalset kiirust, jagub igale kasutajale vaid 10 Mbps kiirust. Ja ka ainsa kasutajana, istudes paksu metsa taga mastist eemal, ei saa te maksimumkiirust, vaid kõigest murdosa sellest. Mõistagi pole siin süüdi teenusepakkuja – kui soovite kodutallu superlevi, tuleb piltlikult öeldes panna püsti oma isiklik mobiilimast.

Eestis pakuvad mobiilset internetti kõik operaatorid. Olulisim on ühe või teise teenusepakkuja signaalitugevus konkreetses asukohas. Reeglina võimaldavad kõik operaatorid nn testperioodi ehk võimalust võtta netipulk ilma pikemat lepingut sõlmimata mõneks ajaks kasutada ning mõõta kodus ära nii signaalitugevus kui internetikiirus. Näiteks veebilehe Speedtest.net kaudu. Kui kõik operaatorfirmad ükshaaval läbi proovida, jääb üle valida parim pakett.

Mida paketi valikul arvestada? Esmalt mõistagi seda, milleks internetti kasutatakse. Kui ainult arvutis meilide saatmiseks ja veebis käimiseks, piisab vabalt 3G ühendusest. Kui arvuti kaudu filme ei vaadata, piisab mõnegigabaidisest andmemahust kuus.

Kui aga interneti kaudu vaadata ka telesaateid, siis reeglina jääb 3G kiirusest väheks. Selleks on vaja juba 4G paketti. Viimase puhul tuleb aga omakorda arvestada, et kui seda iga päev aktiivselt kasutada, kipub andmemaht üsna kiiresti täis saama. Sellisel juhul tuleb vaadata juba ka, milline operaator pakub võrreldava kuumaksu eest võimalikult suurt andmesidemahtu.

Mida keegi pakub?

EMT/Elion

Elion soovitab esmalt uurida kaabelühenduse võimalust. Kuigi kaabli vedamine pole odav, võib piiranguteta andmemaht ja kiiruspakettide valik end mingil hetkel siiski ära tasuda. Näiteks maksab hetke kiireim Elioni püsiühendus 300/300 Mbps (tegu on SDSL-paketiga, kus nii alla- kui üleslaadimiskiirused on võrdsed) 33 eurot kuus, samas maksimaalse kiirusega mobiilne 4G internet arvutisse maksimaalse mahuga 100 GB kuus maksab juba 35.49 eurot kuus. Elionil on selle aasta lõpuks valmimas veebikaart, kuhu on võimalik sisestada aadress ja saada esialgne kalkulatsioon selle kohta, palju läheks kliendi näidatud aadressile optika vedamine maksma. Elion pakub lisaks internetile ka oma IPTV-teenust koos telekanalite ja videolaenutusega ning palju muud.

Kel pole plaanis kasutada internetti filmide vaatamiseks, siis neile algavad 4G paketid juba 8.49 eurost kuus (3GB andmemahuga).

EMT ise kirjeldab oma hetkeolukorda nii: „EMT 4G mobiilne internet levib üle kogu Eesti ning EMT 4G võrguga on kaetud ligi 98% Eesti territooriumist. Perioodil detsember 2014 kuni jaanuar 2015 viis Tehnilise Järelevalve Amet (TJA) üle Eesti läbi mobiilse interneti kiiruse mõõtmised EMT, Elisa ja Tele2 võrgus. Mõõtmistulemused näitasid, et taas kord saavutati kõrgeimad keskmised kiirused EMT 4G võrgus. Kogu mõõteteekonna jooksul oli EMT 539 punktist EMT 4G LTE teenus tagatud 99% punktides, mis näitab TJA hinnangul võrgu väga head katteala.“

Elisa

Erinevalt EMT mobiilse interneti pakettidest, kus kõik neist pakuvad maksimumkiirust, kuid erinevalt piiratud allalaadimismahtusid, ei piira Elisa allalaaditavat andmemahtu, vaid tema teenuspaketid on n-ö kasutuspõhised. Kui kasutaja soovib teha vaid piiratud toiminguid (e-post, vähene veebi sirvimine, e-kool jne), algab tasu vaid 4 eurot kuus. Kõige populaarsem on 4G pakett kuutasuga 15 eurot, mis võimaldab muusikat kuulata, YouTube’i vaadata, sotsiaalmeediat ja digilehti lugeda, Skype’i kasutada või e-kursustel teadmisi omandada. Alates MiNT Surfi paketist saab klient Eesti Ekspressi, Eesti Päevalehe, LP ja Maalehe digilehti lugeda tasuta.

MiNTi paketivalikus on ka piiramatu mahuga pakett, ükski teine operaator sellist võimalust ei paku. Elisa eeliseks on, et nad on oma 4G leviala välja ehitanud madalatel sagedustel ja tänu sellele jõuab Elisa internet, võrreldes teiste operaatoritega, kõige paremini siseruumidesse ehk tuppa. Elisa valiski strateegia ehitada 4G leviala välja madalatel sagedustel, sest uuringute alusel kasutab 80% klientidest mobiilset internetti just siseruumides. Teadlaste tehtud uuringud kinnitavad, et madal 4G-sagedus jõuab siseruumidesse kaks korda paremini kui kõrge.

Tele 2

Tele2 ei piira internetipakettide kiirust, seega on kasutuskogemus püsiühendusega üpris sarnane. Madalaimal 800MHz sagedusel (sarnaselt Elisaga) leviv Tele2 4G mobiilne internet levib väga hästi nii maapiirkondadesse kui väikeasulatesse. Valikus on kolm eri mahuga paketti – baasvajadusi rahuldav Basic, keskmisele kasutajale mõeldud Standard ning suurt mahtu vajavale kliendile mõeldud pakett Premium. Tele2 paketid on Eesti soodsaimad ning hinnad varieeruvad vastavalt mahule vahemikus 5.99−34.99 eurot.

Starman

Starman pakub nüüdsest koos oma ZUUMtv teleteenusega ka internetti ZUUMnet. ZUUMnet levib üle õhu ja igasse Eestimaa nurka kvaliteetse 4G võrgu kaudu. ZUUMneti hinnad algavad 5.99 eurost (S-pakett, kuni 2 Mbit/s) kuni 22.99 eurot/kuu (XL-pakett, 50 Mbit/s). Kokku on Starmani valikus neli paketti. Kliendil on kõige mugavam ja soodsam valida nii interneti- kui teleteenus ZUUMtv koos. Näiteks ZUUMneti S-pakett + ZUUMtv S-pakett (13 parimat ja populaarseimat telekanalit) maksab kuus 11.99 eurot. Starmani teenuse tellimisel tuleb kohale tehnik, kes teeb kõik mõõtmised ja leiab optimaalsemad seaded, vajadusel paigaldavad nad ka suundantenni ja antennivõimendi, et saada parim tulemus. Kaheaastase lepingu sõlmimisel on kõik vajalikud lisaseadmed tasuta. Starmani kaabelvõrku pakutakse aga hetkel vaid kõigis Eesti linnades (v.a Narva).