“Kui ma kohe magama jään, siis saan enne tööleminekut kasvõi paar väärtuslikku tunnikest suigatada!“

Aga und ei tule, hoolimata sellest, et päevapinged on su põhjalikult ära väsitanud. Lõpuks õnnestub korraks tukastada, et siis, vaevalt tund aega hiljem, tuleb silmad äratuskella helina peale taas lahti lüüa.

Kuidas sellest tüütust murest vabaneda? Abivahendeid on mitmed.

Uus magamisase aitab

Kindlasti tasub magamistuba kriitilise pilguga üle vaadata. Kui madrats valmistab ebamugavust või on aastate vältel oma vormi kaotanud, siis tuleks kaaluda uneaseme väljavahetamist.

Madratsi eluea pikendamisele aitab kaasa korralik voodiraam. Parim voodiraam on selline, mille põhi on ühtlane – lipid on ühtlaste vahedega ega asetu risti-rästi.

Ära vajunud voodipõhjale pole mõtet uut ja kvaliteetset madratsit panna, sest mõne aja pärast oled taas sama probleemi ees.

Kui suure alusmadratsi väljavahetamine eelarvesse ei mahu, on tihtipeale abi ka uuest kattemadratsist.

Voodipesu puhul eelista võimalusel naturaalseid materjale, nagu näiteks puuvill, puuvillasatiin ja siid.

Kui tunned, et tekid ja padjad ei ole enam nii mugavad kui vanasti, siis on väärt valikuks lambavill, sest see sobib hästi nii suvel kui talvel ja aitab hoida õiget kehatemperatuuri.

Kõrvalda segavad faktorid

Magamistoas tasub vältida igasuguseid helendavaid ekraane. Tänapäeval oleme harjunud, et moodne tehnoloogia ümbritseb meid kõikjal, kuid sel võib tervisele negatiivne mõju olla.

Teki all nutitelefonis surfamine või teleka saatel magama jäämine raskendab uinumist ja halvendab ööune kvaliteeti. Asenda oma une-eelne rituaal pigem raamatu või ajakirja lugemisega ja märkad peagi positiivseid muutuseid.

Samuti ei tasu kuni viimse hetkeni kirjutuslaua taga arvutis klõbistada, et siis töömõtted endaga voodisse kaasa vedada. Jäta igal õhtul natuke iseenda jaoks mõeldud aega – võta näiteks üks lõõgastav vahuvann või tee värskes õhus pikk jalutuskäik. Siiski ei tasu vannimõnusid nautida vahetult enne voodisse minekut, sest tõusnud kehatemperatuur kipub uinumist takistama.

Õhuta tuba ja jälgi, et ruum poleks liiga külm või kuum. Väldi raskesti seeditavate toitude söömist ja kui nälg näpistab, siis luba omale tükike täisteraleiba, kerge jogurt või paar puuvilja. Pisike suupiste aitab hõlpsamini magama jääda ja stabiliseerib veresuhkru taset (madal veresuhkur võib põhjustada öist ärkamist või muul viisil und häirida).

Ravimtaimed kohvi asemel

Õhtul tasub vältida kohvi ja musta või rohelise tee joomist, kuid ravimtaimed on menüüsse ka hilistel tundidel igati teretulnud.

Sega omavahel 1 tl humalakäbisid ja 1 tl veiste-südamerohu ürti (suure kruusi kohta), vala peale keev vesi ja lase natuke aega tõmmata.

See rahustav segu mõjub lõõgastavalt ja aitab kergemini uinuda. Kuumale joogile võid lisada ka törtsukese kodumaist mett.

Kvaliteetse une tähtsust ja mõju inimese organismile ei maksa alahinnata. Katsu magada vähemalt seitse tundi ja tee kõik endast olenev, et saaksid igal ööl nautida rahulikku ja sügavat und. Vähenda stressi, püüa töömõtted koduukse taha jätta ja hoolitse oma meelerahu eest – ega ilmaasjata ei öelda, et uni on sinu tervise ja ilu pant!

Allikas: textelle.ee