Firma 3M tootejuht Liis Rosenberg soovitab sellistel puhkudel lahenduseks päikesekaitsekilesid. “Kiledega saab akende häid omadusi oluliselt suurendada. Olgu mureks siis kas liiga ere valgus, palavus, vähene privaatsus või pleekimisoht – neid kõiki saab kiledega leevendada. Maja konditsioneeriga jahutades kulub palju energiat, isegi rohkem kui talvise kütmise puhul. Samas töötavad kiled aknal ilma igasuguse energiakuluta aastaid,” räägib ta. “Lisaks teeb kile hapra klaasi turvalisemaks ning sellega saab suurendada ka majaelanike privaatust.”

Liigse valguse ja soojuse vastu

Meieni jõudev päikeseenergia koosneb laias laastus kolme tüüpi kiirgusest: valgus, ultraviolett- ja infrapunakiirgus. Kõiki neid lainepikkusi saab filtreerida ja tagasi peegeldada päikesekaitsekiledega, nii et tulemuseks on meeldiv sisekliima ja paras valgustatus, mis ei väsita silmi.

UV-kiirgusele on tavaline aknaklaas üsna hea filter, kuid UV koos soojuse ja valgusega suudab siiski kahjustada sisustusmaterjale ja kangaid. Nii päikesekaitse- kui turvakiled blokeerivad UV-kiirguse, võttes maha rohkem kui 99 protsenti sellest.

Päikesekaitsekilesid saab paigutada nii akende sise- kui välispinnale. Enamasti pannakse kile ikka sissepoole, nii peavad need ka kauem vastu. Samas on välispinnale paigaldatavad kiled tõhusamad, kuigi nende garantiiaeg on lühem. Kui kile paigaldatakse sisepinnale, siis teatud osa soojusest neeldub klaasi ja osa sellest jõuab ka tuppa. Näiteks ei ole kilest kasu, kui majale on akendeks valitud kolmekordne nn Saksa tüüpi klaaspakett.

Enamik firma 3M pakutud päikesekaitsekilesid sisaldavad õhukest metallikihti, mis lisab klaasile peegelduse. Seni on peegeldavat tüüpi päikesekaitsekiled endiselt kõige tõhusamad palavusetõrjujad. Kõigis kiletüüpides on mitu tumeduse astet, värvivarjundeid on sinakast ja neutraalsest hallist kuni soojemate pruunikate ning kuldsete toonideni. “Kiletamise algusaegadel kasutati väga palju peegeldavaid kilesid. Inimestele meeldis, kui nende maja klaasid särasid ja peegeldasid. See lisas hoonele elegantsi ja elanikele privaatsust. Nüüd on trend muutunud,” nendib Liis Rosenberg. Uusim põlvkond on kõrgtehnoloogilised 3M Prestige’i nanokiled, milles metalli ja seega ka peegeldust polegi, seda nii seest kui väljast vaadates. Kile koosneb paarisajast imeõhukesest kilekihist ja on praktiliselt toonita.

Eriti tõhusad on Prestige’i välispinnakiled. See kiletüüp sobib hästi nt muinsuskaitse all olevaile hooneile ja sinna, kus akende välimust muuta ei tohi või ei soovita. “Tumedamate päikesekaitsekilede puhul võib aknast välja vaadates jääda mulje, et õues algab kohe-kohe äike. Nanokile sellist tunnet ei tekita,” kinnitab Liis Rosenberg.

Pikkade traditsioonidega 3M on leiutanud ka erilise Night Visioni päikesekile, mis sobib hästi uuselamurajoonide majadele, kus on suured aknad. “Kui väljas pimeneb ja toas süüdatakse valgus, on peegelduvatest kiledest majas toimuva varjamisel vähe kasu – need peegeldavad sinnapoole, kus on rohkem valgust, samas muutuvad läbipaistvaks väljast vaatajale. Valguse liikumise füüsikaseaduste vastu on raske võidelda,” selgitab Liis Rosenberg. Uue põlvkonna Night Visioni päikesekaitsekiled on sissepoole märksa madalama peegeldusega kui klassikalised päikesekaitsekiled. Seega ei ole vaja karta, et aknad muutuksid pimedal ajal läbipaistmatuks peegliks. Väljast tuppa piilumist pärast pimeduse saabumist takistavad kõige paremini siiski kardinad.

Aina enam võidab populaarsust 3M Amber Low Energy energiakile, mis töötab kahtpidi: suvel vähendab liigse kuumuse sissetungi ja talvel soojakadusid. Soojakaod vähenevad kahekordse klaasiga akna puhul 17 protsenti, ühekordsel 6 mm paksusel klaasil isegi kuni 26 protsenti. Soojusvähendus suvel on u 56 protsenti. Energiakile annab klaasile kauni kuldse merevaigutooni.

Turvakile jääb akna ette

Kiletamisest on abi ka oma kodu turvalisuse suurendamisel ning akende ja elanike kaitsmisel. Selleks puhuks toodetakse mitut tüüpi turvakilesid ja päikesekaitsega turvakilesid. Turvakiled on paksud rebenemiskindlad polüesterkiled, mis neelavad löögijõudu ja hoiavad purunenud klaasi tugeva liimi abil koos. Öeldakse, et turvakile on nagu kindlustus – selle peab paigaldama enne, kui õnnetus juhtub. Võtke hetk aega ja mõtisklege, millised ohud teie kodu ja pereliikmeid akende kaudu võivad tabada.

Turvakiledest on kasu nii olmeõnnetuste, juhuslike löökide kui tahtliku purustamise korral. Isegi kui kiletatud aknaklaas löögi tõttu puruneb, hoiab kile killud koos. Kile annab klaasile sitkust ja rebenemiskindlust, mis teeb sissetungimise tunduvalt keerukamaks. “Selleks et turvakilest läbi tungida, peab murdvaras ikka kõvasti rahmeldama ja kivist ning kaikast kile läbimiseks ei piisa,” kinnitab Liis Rosenberg. Siin astub mängu ajafaktor. Kui sissetung võtab liiga kaua aega ja nõuab jõudu, ei pea varga närv vastu ja ta läheb otsima järgmist kohta.

Kui klaas puruneb, annab turvakile aega uue klaasi tellimiseks – aknaava on suletud, välisõhk ei pääse tuppa ning elu saab jätkuda tavapärases rütmis, kuni uus klaas olemas.

3M valmistab ka patenditud lööklainekindlaid Ultra turvakilesid, mille vastupidavus rebenemisele on 32 korda suurem kui klassikalisel sama paksul turvakilel. Kasulik on lasta aknakile paigaldada asjatundjal, sest paigaldus nõuab oskusi ja töövahendeid. 3M teeb koostööd volitatud paigaldajatega, kes oma tööd hästi oskavad ja teevad kvaliteetset tööd. Volitatud paigaldaja kaudu saab ka kirjaliku garantii, mis olenevalt kiletüübist kehtib 3–15 aastat, seda nii materjalile kui paigaldusele. Enamik kilemüüjaid annab kaheaastase paigaldusgarantii. Garantiiaja lõpp ei tähenda, et kiled varsti eest ära kukuvad – kilede eluiga on aastaid pikem. Kõiki 3M-i aknakilesid saab vajadusel eemaldada ja uutega asendada.

Innovaatiline kangas

Sunorek pakub koostöös firmaga Creation Baumann akna ette teistsugust põnevat lahendust. Tegu on adhesiivkangaga, mille tagumine pool on kaetud silikooniga. Gecko tootjad lubavad, et seda kangast võib klaasil korduvalt kasutada ja seda saab eemaldada. “Gecko kangast ei pea oskustöölised paigaldama, sellega saab hakkama iga perenaine. Seda on soovi korral lihtne ära võtta, sest silikoon ei jää püsivalt klaasipinna külge,” räägib Sunoreki disainer Greete Mätas.

Innovatiivset kangast on rikkalikus värvivalikus tosin eri mustrit ning üks lehekestest koosnev aknakate. Viimati nimetatu saab iga kodukujundaja lehekujulistest tükkidest vastavalt oma maitsele ise klaasile sättida.

Lisaks silmailule pakub UV-kiirgusele vastupidav tekstiil oma läbikumavusega piisavalt privaat-
sust ning kaitset liigse päikese ja kuumuse eest. Erinevalt kiledest peegeldab silikoonil adhesiivkangas soojuskiirguse tagasi ning seega pole vaja karta temperatuurikonflikti. Samas ei ole seda võimalik kasutada klaasi välimisel pinnal ega niisketes ruumides. Gecko kangast võib puhastada, silikooniga kinnituv kleebis kannatab pesu koguni 40kraadises vees.


KASULIK TEADA

  • 3M päikesekaitsekiled vähendavad päikeseenergia tuppapääsu kuni 80protsenti ja UV-kiirgust isegi üle 90 protsendi.
  • Päikesekaitsekiledel on kriimustuskindel pealispind, ent akende pesemisel tasub olla siiski ettevaatlik. Kiletatud akent tuleks pesta pehme nuustiku ja mikrokiudlapiga, liigne vesi eemaldada pehme kummiribaga kaabitsaga.
  • Kui aknad on toonitud kile või adhesiivkangaga kaetud, siis märkavad neid ka linnud ega lenda vastu klaasi.