Tallinlased Ülle ja Peeter Soe võtavad peaaegu igal nädalalõpul ette sõidu Valgamaale Nuustaku lähedale. Põldude keskel ootab neid Tinnu talu rookatuse ja maalitud uksega suvekoduks restaureeritud aidahoone. Esivanemate ehituskunsti ja oskusi austades, kuid tänapäevaseid mugavusi lisades on nad loonud mõnusa ja hubase suvekodu. See vana, kuid täiesti uue elu saanud tõllakuuriga ait on vaatamist väärt!

Noored meisterfloristid Räpina aianduskoolist näitavad, kuidas pühadeks teha käepärastest ja looduslikest materjalidest kauneid seadeid. Osavate meistrite käe all valmivad muu hulgas okstest tehtud kuused. Õpetusvideot saate vaadata Maakodu digiajakirjast.

Jõulupuu toob nii rõõmu kui kurbust. Rõõmu siis, kui ta tuppa tuuakse, kurbust siis, kui peab ta õue viskama. Üks võimalus jõuludest vaid rõõmu saada on kasvatada toas potipuud. Pole kaunimat tubast puud, kui heades tingimustes kasvav tumeroheline rõhtsate okstega potikuusk ehk araukaaria. Sellest pisut keerulise hääldusega potikuusest kirjutab meie aiatoimetaja Jaan Mettik.

Tšillisõbrad, rõõmustage! Nii põhjalikku lugu tšillidest, nende erinevatest sortidest ja kasvatamise nippidest ei leia te kusagilt mujalt, kui Maakodu ajakirjast. Metste aiandustalu perenaise Katrin Pärna kollektsioonis oli sel suvel neid põrgulisi juba tublisti üle saja nimetuse. Kolmes kasvuhoones kokku kasvab aga üle 700 taime. Kes soovib endale tšilliseemneid soetada, leiab sobiva sordi valimiseks infot Scoville´i skaalast, mille järgi hinnatakse tšillide tulisust. Muuseas, Metste talus kasvab ka ’Carolina Reaper’, mida peetakse maailma tulisemaks tšilliks.

Kuidas ühest linnamehest sai kuusekasvataja? Tundub veider, kuid Kuivaleski talu peremehe Peeter Rivise äri sai alguse sõpruskonnaga õlut rüübates. Meest sõnast, härga sarvest – ärplemisest sündinud äri kannab vilja ja tänavu saab Peetri põldudel müümisküpseks ligi 10 000 jõulupuud. Kuuskede hingeelust ja kasvatusest teab Peeter peaaegu kõike, lahkesti oli ta nõus seda jagama ka Maakodu lugejatega.

Loodusfotograaf Ingmar Muusikus kirjutab igavese armastuse sümbollinnust – turteltuvist. Kuigi armunuid võrreldakse tihti turteltuvi paariga, pole suurem osa eestlasi seda lindu vist kunagi näinud. Eesti Ornitoloogiaühing valis 2017. aasta linnuks seekord just selle linnu ja võib loota, et turteltuvide aasta muudab vähetuntud linnuperekonna meile natuke tuttavamaks.

Maakodu jõulunumbrist leiate rohkelt ideid pühadeks, kodukaunistamiseks, häid retsepte ja lisaks saate koos lastega meisterdada täiesti teistmoodi advendikalendri, mis toob rõõmu kogu perele.

Kaunist jõuluootust!