Nagu sellest vapustusest vähe olnuks, avastati Mairel sõeluuringuga teise staadiumi rinnavähk. Järgnevaga oli juba raskem toime tulla. “Arvasin, et suren ära,” meenutab Maire pisaratega võideldes.

Kuidas vapper naine leidis endas elujõudu ja uue väljakutse, saate lugeda veebruari Maakodust.

Majaehituse blogi

Kristina ja Sven Vabamäe otsustasid, et vahetavad korterielu oma maja vastu. Mitu aastat otsisid nad sobivat krunti, kuni lõpuks leidsid nende pere jaoks ideaalse maatüki väikeses külas Saue vallas.

Kuidas ehitada maja sõna otseses mõttes võssa, mis see kõik maksma läheb, kui palju aega kulub ja kuidas tööd kulgevad, seda kõike kirjeldab Kristina Maakodu ajakirja uues rubriigis.

Eesti talupoja insenerikunst – kodalukk

Kuna toiduvarude kaitsmine oli vanal ajal elu ja surma küsimus, meisterdas iga talumees oma aidale keerulise kodaluku ja tegi sellele salapärase vimka, mis muutis luku muukimiskindlaks.

Eesti Rahva Muuseumis hiljaaegu mitu kuud vaadata olnud kodalukkude näituse kuraator Heidi Solo on pühendanud viimased viis aastat nende lukkude taasavastamisele ja avalikkuse ette toomisele. Ta teab, et sada aastat on nende tuntusele nii laastavalt mõjunud, et enamik inimesi ei tea sellistest asjadest enam midagi.

Risttee talu taimeaed

Viljandist kümmekond kilomeetrit lõuna pool keset tuuliseid põlde paikneb imeline taimesõprade oaas. Aastaid tagasi jooksid õuel ringi kanad ja pardid ning kõndisid lehmad, nüüd laiub siin lopsakas ja liigirohke iluaed.

Milline näeb välja Risttee talu perenaise Karin Peebu rajatud kollektsiooniaed, kus kasvab 300 eri liigist-sordist puittaime ja 1100 eri püsilille?


Riigimehe maja: suure haardega põllumehe Jüri Ottase Villemi talu

Villemi talul on seljataga kolmkümmend aastat visa võitlust karmi loodusega, pool sajandit Nõukogude okupatsiooniga ja kolm aastakümmet keeruliste omandisuhetega.

Jüri Ottas oli uuendusmeelne põllumees, kes arendas ka põllumeeste ühistegevust. 150 hektari suuruses kodutalus leidsid tema mitmekülgsed võimed rakendust, majapidamisest kujunes mustertalu, mida väisasid nii kodu- kui ka välismaa põllu- ja ärimehed, diplomaadid ja poliitikud. Kibedal heinaajal pidi peremees peitu pugema, et vabaneda külastajatele selgituste jagamisest kõige kohta, mida Villemil näha võis.

Maakoju sobilikud autod. Mida inimesed tegelikult ostavad?

Auto praktilisus oleneb suuresti sellest, milleks seda kasutatakse: kas linnas tööl käimiseks, kartulite ja ehitusmaterjalide veoks või kordamööda kõigeks? Kui pigem esimeseks, siis on küllap parim säästliku mootoriga keskmist mõõtu linnamaastur, millega saab südamerahuga põllul käru vedada ja pärast seda mugavalt linna tööle sõita. Ning kui vaja, siis tagasiteel ka ehitusmaterjalide poest vajaliku kraami peale visata. Kui igapäevaelus on olulisem kaubavedu, tasuks mõelda nn istmetega kaubikule, millega saab vajaduse korral ka perega linna teatrisse sõita.

Maakodu otsustas uurida, milliseid maale sobilikke autosid osteti mullu väljaspool pealinna ja Harjumaad kõige rohkem.

Veebruari ajakirjas veel:

*Looduse vägi. Mänd kui hinge õilistaja. Kas teadsite, et mänd on eelkõige meeste, liidrite ja juhtide puu. Kui kodumaja lähedal kasvav mänd kiratseb, siis on täiesti võimalik, et ta aitab puhastada meespere energiat. Metsamoor Irje Karjus räägib männist ja jagab retsepte.

*Algab aedniku aastaring! Mida veebruaris külvata?

*Praegu oluline. Milliseid aiatöid ja toimetusi veebruaris teha?

*Unustatud vana – makramee ehk sõlmpits. Makrameepesa perenaine Hedy Johanson mäletab nõukaajast, kuidas tema ema punus ja sõlmis paeltest öökulle ja lillepottide ümbriseid, millega neid sai rippuma panna. Tänu makrameele vabanes Hedy stressist ja nüüd on teraapilisest harrastusest saanud tema töö.

*Teeme ise. Riivist riiul. Kes ütles, et riivi peab kasutama ainult riivimiseks? Päevinäinud ja teenitud vanaduspuhkusele läinud abimees võib alustada uut elu näiteks seinariiuli ja käterätihoidjana.

*Kuivatatud taimed. Aednik Žanna Politsinski hakkas mullu kevadel varakult paiseleheõisi korjama ja külvas peenardele taimi, mis pakuvad silmailu ka kuivatatult. Ta jagab näpunäiteid, kuidas ja mida kuivatada, et jätkuks silmailu ka külmemal ajal.

*Lemmikloom. Rotid on loomad, kes ei jäta kedagi ükskõikseks: neid kas armastatakse või jälestatakse. Kui võtate lemmikuks roti, siis olge valmis, et on sõpru, kes teile enam külla ei tule.

*Mesinduse ABC. Algaja mesiniku aastaring on täis. Rubriigi autor, mesinik Siiri Otsmann kordab üle tähtsamad tõed ja innustab inimesi selle toreda hobiga alustama.

Maire Forseli kodu Saaremaal.