Värskeid, ilma potita lehtsalateid on parim säilitada külmkapi alumisel riiulil korralikult pestuna ning niiskena köögipaberisse või puhtasse köögirätikusse keeratuna. Loomulikult ei saa niiviisi väga pikalt säilitada ning taimed tuleks esimesel võimalusel toiduks tarbida. Sügavkülmutamine muudab salati nätskeks ja vesiseks ega anna soovitud tulemust.

Pikemaks säilitamiseks sobivad juurekavaga salatid ja maitsetaimed. Neid potte tuleks hoida jahedas valgusküllases kohas ning hoolitseda, et vett oleks piisavalt.

Kui maitsetaimepuhmas hakkab närtsima või paistab servast mädanemise märke, tuleb riknenud koht kohe välja lõigata ja ära visata, ülejäänud taim aga korralikult läbi loputada. Pärast kuivamist saab maitsetaimed hakkida ja värskena külmutada – nad ei kaota palju oma väärtuses. Külmutamiseks ei sobi väga suurte ja pehmete lehtedega taimed, näiteks basiilik.

Isekasvatatud juurviljade pikaajaliseks säilitamiseks sobib kõige paremini nõuetekohaselt puhastatud jahe ja pime kelder. Juurvilju, mis kaotavad kiiresti niiskust, tuleb kuivamise vältimiseks säilitada turbas või liivas. Nii säilivad hästi näiteks porgandid. Toas tuleks juurvilju säilitada külmkapi alumises osas, mis on tihti ka juurviljade hoidmiseks märgistatud. Kõige paremini säilivad pesemata ja lõikumata viljad.

Varuge koju vaid kõrge kvaliteediga terveid juurvilju ning sellises koguses, mida plaanite näiteks lähema nädala jooksul tarvitada.

Raiskamise vähendamiseks koorige juurvilju spetsiaalse koorijaga, nii läheb saadusi puhastades võimalikult vähe kaotsi. Pange tähele, et väga paljude aiasaaduste puhul annab koorimata jätmine hoopis maitsele juurde!

Köögiviljad

Paljusid köögivilju aga ei ole soovitatav külmkapis hoida. Üks selliseid vilju on tomat. Tomati maitse- ja lõhnaomadused muutuvad külmikus tundmatuseni, ja isegi siis, kui enne oli tegu väga ahvatleva viljaga, ei ole külmikust salatisse rännanud tomat väärt rohkemat kui kesktalvine pooltoores kahvatu köögivili.

Seepärast varuge tomateid alati just nii palju, kui paari päeva kuni nädala jooksul plaanite tarbida, ja veenduge, et nende pinnal pole täkkeid ega plekke, mis riknemist soodustavad.
Värsked köögiviljad on parimad vahetult tarbides.

Koduseid tomateid on soovitatav talveks säilitada hoidistena – isegi kui isu mõneks ajaks otsas, on ühel ilusal talvepäeval ikka hea mõni purk hoiukohast välja võtta.

Lill- ja spargelkapsas leiavad meil tihti kasutamist vaid õisikutena. Viimase keskel olev lihakas vars visatakse enesestmõistetavalt prügi hulka. Tegelikult on see aga tükeldades sama maitsev, kvaliteetne ja kasulik kui kõik muu, mis toidulauale pannakse. Vältige korralike söödavate taimeosade äraviskamist ja kasutage neid hoopis toiduks!

Puuviljad ja marjad

Kõige rohkem leiavad meie kodudes tee prügikasti just riknenud puuviljad ja marjad. See on iseenesest väga kurb, sest neist saame oma põhilised vitamiinid. Tärganud isude ajel võib aga tihti ette tulla ülevarumist.

Samuti on lood siis, kui neid ise kasvatada – korraga on vilju koheseks tarbimiseks lihtsalt liiga palju. Koduste puuviljade ja marjadega võib teha suurepäraseid keediseid ja toormoose, mis talvel naeratuse näole toovad. Paljusid neist saab ka edukalt kuivatada isegi ilma toidukuivatita.

Poest ostetud vilju võib aga edukalt külmutada. Kui lauale jääb pikemaks ajaks seisma mõni virsik, mango, pirn või banaan, mille välimus enam ahvatlev ei tundu, tuleks vili korralikult üle pesta. Vajadusel koorige ja eemaldage plekilised kohad. Järelejäänud puuvilja saab tükeldada ja sügavkülmutada, et seda hiljem magustoitudes, kookides või siidises hommikusmuutis kasutada.
Nippe toiduraiskamise vähendamiseks
  • Varuge ja tooge hoidlast välja alati just sellises koguses vilju, mida plaanite lähematel päevadel kasutada. Siinkohal võib olla suureks abiks ka näiteks nädalamenüü koostamine.
  • Esmajärjekorras tarvitage vanemaid saadusi, vajadusel külmutage neid.
  • Väga palju toite saab valmistada just nimelt seisma jäänud köögiviljadest. Proovige huvitavaid kooslusi röstitud köögiviljade või püreesuppide sees.
  • Valmistage värskeid smuutisid – vitamiinirikas siidine jook sobib ideaalselt magustoidu või hommikujogurti asemel.
Jaga
Kommentaarid