Shutterstock
Ostja võib poelettidelt leida mitmeid siirupeid. Uudseid maitseelamusi ja värvilahendusi toidus pakub agaavist valmistatu.

Agaavid on sukulendid ehk paksulehised turdtaimed. Mitmesajast maailmas kasvavast agaaviliigist kasutatakse siirupiteoks tavaliselt vaid kolme-nelja Mehhikost pärinevat liiki, millest kõige tuntum on sinine agaav. Viide Mehhiko päritolule agaavisiirupi pudeleil on järelikult igati õigustatud.

Inimese toidulauale kõlbavad nii agaavi lihakad lehed, mahl kui ka õied. Siirupiteo tooraineks sobib agaav tänu oma biokeemilisele koostisele ülihästi. Taime eri osades talletub rikkalikult süsivesikuid, eeskätt inuliini, mis koostisosadeks lagunedes annab looduslikult kõige magusama suhkru fruktoosi.

Agaavisiirup kogub maailmas kõvasti populaarsust. Miks?