Kuna iga laen on finantskohustus ja vajab hoolikat järelemõtlemist, siis võtame meiegi ette peamised aia sisustuselemendid ja vajalikud tööd ning analüüsime, kas ja millal tasub laenu võtta.

Taimed - ei

Kindel ei. Taimed on ilusad ja mõni kestab aastaid, aga igasugused lilled, puud ja põõsad on sõna otseses mõttes emakese looduse meelevallas. Sinu kirg taimede vastu võib olla suur, kuid sel juhul leiad ka alternatiivi.

Üks võimalus on ise kasvatada. Telekas, ajakirjad, raamatud, aianduskeskused, laadad ... abi ekspertidelt ja teistel rohenäppudelt tuleb juba küsimise peale.

Teine võimalus on taimi aegamööda koguda. Muidugi oleks tore kohe terve aed täis istutada, aga selle pärast endale laenukohustus võtta pole ka mõistlik. Vaata asja positiivsest küljest: tasapisi paigutades saad rahulikult mõelda ja paigutada ning lõpptulemus on kindlalt ilus.

Kolmas võimalus on hoida silm peal erinevatel aiandusega tegelevatel internetifoorumitel, sõpradel ja naabritel. Vahel jääb neil midagi üle, millest nad on nõus tasuta või sümboolse tasu eest loobuma.

Tööriistad ja masinad - nii ja naa

Siinkohal peaksid endalt küsima, mida ja kui tihti sul seda vaja on. Labidas, kõblas ja oksakäärid on aias asendamatud abimehed, kuid nende ostmiseks sa ilmselt laenu ei vaja. Ilmselt ei saa ka ilma muruniidukita.

Tasub oodata suviste allahindlusteni. Siis hinnatakse veel teisigi aiakaupu alla. Kui ka siis jääb soovitud summast puudu, uuri põhjalikult laenuturgu ja konsulteeri spetsialistiga.

Paneme veel südamele, et tööriista või seadme ostmine pole ühekordne väljaminek. Mis liigub, see kulub, seega peaksid arvestama täiendava eelarvega hooldus- ja parandustöödeks.

Piirdeaed ja värav - jah

Piirdeaed ja lukustatav värav ei paku mitte ainult privaatsust, kuid loob ka turvalisema keskkonna su enda, laste ja lemmikloomade jaoks. Kuna maja ümber on võimalik ehitada aeda erinevatest materjalidest ja erinevatel viisidel, siis pea ehitajate ja poemüüjatega enne tööle asumist põhjalikult nõu.

Eelarvestamisel lisa kuludele 15-20%, sest ka kõige põhjalikumal planeerijal võib ette tulla ootamatusi. Kui summa paberil ei klapi numbriga sinu pangakontol ja töö ei kannata oodata, on aeg mõelda laenu peale. Võta mitmest kohast pakkumised ja võrdle neid omavahel. Kindlasti konsulteeri ka laenuandjaga.

Ehitised - nii ja naa

Oleneb, mida sa ehitada soovid. Kas sinu aiast on puudu kasvuhoone, bassein, mängumaja, kuur, garaaž või midagi muud? Nagu juba ilmselt aimasid, pole kõik hooned siin nimekirjas võrdse prioriteediga. Iga ehitise puhul hinda selle otstarbekust, kasutusiga ja täiendavaid kulusid.

Kui näiteks kuur on vajalik tööriistade ja küttepuude turvaliseks ladustamiseks, siis kasvuhoone puhul lisandub veel hulk tarvikuid ja materjale, et seal midagi kasvatada saaks.

Mõtle hoolega läbi, kas tegemist on reaalse vajaduse või helesinise unistusega. Küsi endalt, kas sellega kannatab oodata või mitte?

Maaparandus - jah

Maapinna tõstmine, mullavedu, tasandamine, kraavide kaevamine, võsa raiumine ... Kui sellest sõltub sinu maalapi, ja mõnikord ka maja, heaolu ja väärtus, on tegemist vältimatu tööga.

Paraku on tegemist ühe kulukama ettevõtmisega aias. Vähe sellest, antud ettevõtmise puhul on eksimisruumi vähe. Seda enam pead olema allhankijate valikul ettevaatlik. Sama põhjalikult suhtu ka eelarvesse ja võimalike puudujääkide korvamisse.

Kui oma vahenditest jääb puudu, siis uuri erinevaid laenuvõimalusi. Kindlasti pööra lisaks intressile tähelepanu ka eritingimustele (enneaegne tagasimaksmine, laenumäära tõstmine jms), sest aiatöödega pihta hakates võib pilt kujuneda hoopis teiseks ja siis pole halbu üllatusi vaja.

Aiakujundaja - ei

Paljud aiakujundajad teevad imelist tööd ja sinu aed saaks ka kergema vaevaga ilusam, kuid tegemist on ikkagi luksusega.

Teenuse tellimise asemel on mõistlik oma raha mujale suunata. Seda enam, et raamatukogus ja internetis on vabalt saadaval nii palju tarku juhiseid ja inspireerivaid galeriisid, kuidas oma aeda kujundada. See on vaid kättevõtmise asi.

Mööbel ja grill – pigem ei

Aias ilma toolide, laua ja grillita - mis elu see on? Arusaadav, kusagil peab ju saama puhata ja oma aeda nautida. Samas, kui mõelda Eesti suvele ja kui kaua sa seda kõike kasutada saad …

Soovitame pigem mitte laenu võtta. Vaata parem kirbukatel ja vanavara laatadel ringi, kasuta ära suvelõpu soodukaid. Osavamad saavad ise ehitamisega hakkama. Pinterest, Youtube, ajakirjad ja õpikud on täis põnevaid ideid, kuidas ise ja lihtsalt aeda sisustada.

Tulemus võib olla isegi parem, kui poest ostetud mööbli puhul. Mis aga puutub grilli – ehitus- ja toidupoed pakuvad laia valikut grille mõistliku hinna eest.

Allikas: TF Bank