Mustjala Mustard OÜ Foto: Sven Arbet
Hans ja Grete teevad sinepit. Miks küll tuli kohe pähe saksa muinasjutt lastest, kes metsa eksisid ja teele leivapuru puistasid, kui tee viis Saaremaale Pahapilli külla, kus Birgit Kutzera ja Andreas Wittke nii umbes kaheksa aasta eest endale suvekodu soetasid?

Eks vast seetõttu, et mõlemad on pärit Saksamaa suuruselt 8. linnast Dortmundist, kõrgharitud ökonomistid, kes millegipärast Saaremaal kodunenud ja imelisi toidulisandeid kokku miksivad. Lugu Saaremaa leidmisest ja sellesse kiindumisest sai alguse 2006. aastal, kui nad puhkuseks turismireisiga Saaremaale sattusid ja sellesse lootusetult ära armusid.

“Loodus, meri ja rahu,” ütles Vodafone’is internetiturundusega tegelnud Birgit. Idanes mõte, et kui oleks oma pesa, saaks puhkust pikemaks venitada, ja nii nad ostsid rohelusse uppuva metshaldjamajakese, Tõnu-Laasi talu. Selle ajaloost on teada huvitav fakt, et 1949. aastal rajatud kolhoosi Põhjarand kontor toona just selles majas asuski.

Puhkused aga hakkasid aasta-aastalt pikemaks venima, seda enam, mida rohkem saaremaine elu meeldis. Aga tegusad inimesed ei tahtnud ka niisama jalgu kõlgutada ja nuputasid, mida ette võtta. Siin käies kiputi kodust kaasa võtma tooteid, mida siin vaja läks, ning üks selliseid oli sinep, sest siinne sinep oli nende jaoks täiesti vale ja sobimatu maitsega.