Kuidas valmib õunasiidriäädikas?

Kuna talu enda aias ei ole piisavas koguses õunapuid, varutakse toodete valmistamiseks õunu kohalikest õunaaedadest. Ühe õunasordi mahlast head äädikat ei saa, seega valmistatakse toodet mitme õuna segust. Talus valmistatakse äädikat traditsioonilisel meetodil ning klassikalisse õunasiidriäädikasse ei lisata suhkrut. „Kõigepealt valmistame siidri, mis jääb umbes kuuks ajaks laagerduma. Siis lisame virdesse nn äädikaema ja äädikategu algab,” kirjeldab Katrin. Õunasiidriäädikas vajab laagerdumiseks aega pea kaheksa kuud. Nii jõuab sügisel õuntest valmistatud toode poeletile alles järgmise aasta kevadel või suvehakul.

Wöseli toodete klaaspudelite põhjas on äädikhappebakterite kogum, mida ei tohiks kindlasti karta. Selle olemasolu näitab toote naturaalsust ning annab tootele tema kasulikud omadused. „Meie äädikas on pastöriseerimata ja filtreerimata elustoode, mis sisaldab nn äädikaema ehk sadet pudeli põhjas,“ kirjeldab Katrin Ehtsa talutoidu märki kandva toote eripära. Ta lisab, et õige õunasiidriäädikas on väga kapriisne, maitset võib muuta isegi seda ümbritsev keskkond.

Wösel talulugu

Äädikas kui hea baastoode

Wöselis valmistatakse ainult selliseid tooteid, millesse pererahvas ise usub ja mida nad ise tarvitada tahavad. Nii on hetkel valikus kolm ligi 3% kangusega äädikat: klassikaline õunasiidriäädikas, meega õunasiidriäädikas ja aroonia-õunasiidriäädikas. „Õunasiidriäädikas on väga hea baastoode, millest saab valmistada mitmeid ägedaid tooteid,“ muheleb perenaine ja meenutab, et eelmisel aastal lisas ta õunasiidriäädikale arooniamahla. Kahe tooraine maitsed sobisid nii hästi kokku, et sündiski uus toode, mis tänu oma veinipunasele toonile sobib väga hästi näiteks kastmetesse.
Selle aasta lõpus lisandus valikusse ingveri-mee-sidruni shrub. Tegemist on kokteili valmistamise põhjaga, millest valmib mullivee ja jää lisamisel mõnus särtsakas jook. Shrub on pika ajalooga jook, mille juured ulatuvad Lähis-Itta. Esmapilgul kentsakas nimi tuleb araabiakeelsest sõnast ’sharab’ – juua, joogiks. Shrub oli populaarne jook Inglismaal ja Ameerikas koloniaalajastul ning teeb nüüd oma taassündi. Peagi lisandub talu valikusse veel mitu uudistoodet, mille osas jäävad aga mõlemad väga salapäraseks.

Kliendid kiidavad ja soovitavad

Katrin ja Taavi on saanud oma klientidelt äädika heade omaduste kohta väga palju tagasisidet. Kõige enam on toode aidanud kliente kõrvetiste ja seedeprobleemide korral. Lisaks eelnimetatule alandab õunasiidriäädikas ka kolesterooli ja kaalu, veresuhkrutaset ning balansseerib vererõhku. Perenaise sõnul sobib äädikas ka juuste puhastamiseks palsami või liigsete hooldusvahendite jääkidest. „Äädikaga pead loputades vabaneb ka kõõmast,“ teab perenaine rääkida ja lisab, et külmetushaiguste korral kuristavad nad sellega kurku, teevad auru ja jalavanne. Tänu antibakteriaalsele toimele võib sellega tupsutada aknepunne.

Wösel talulugu

Kuidas õunasiidriäädikat kasutada?

Õunasiidriäädikat kasutatakse laialdaselt Itaalia, Prantsusmaa ja Inglismaa köökides. „Eestis ei ole äädika tarbimise kultuur veel nii arenenud kui mujal, kuna inimesed tihti ei tea, mida sellega teha,“ arvab Taavi. Äädika paremaks tutvustamiseks leiab Wöseli kodulehelt hulgaliselt inspireerivaid salatite, kastmete ja jookide retsepte, mis sobivad nii keerukamate roogade valmistajale kui ka kodukokale.

• Kaua küpsenud ahjulammas

Määri liha õli-äädika-maitseaineseguga, vala ahjupoti põhja pisut vett. Puhasta üks küüslauk, viiluta ratasteks ning peida liha vahele, teise küüslaugu küüned aseta koos kestaga potti liha kõrvale. Küpseta liha 160 kraadi juures umbes 3 tundi.

- 1,2 kg lambaliha (kondiga)
- 100 ml vett
- 2 küüslauku
- värsket rosmariini

• Õli-äädika-maitseainesegu:
- 2 spl Extra virgin oliiviõli
- 3 spl Wöseli õunasiidriäädikat
- 1 tl peenestatud rosmariini
- 0,5–1 tl kanget sinepit
- 2 tl soola
- pipart

• Klassikaline vinegrett

Maitsev ja lihtne kaste värskele salatile. Tükelda küüslauk, lisa kõik ülejäänud komponendid. Magusa ja happe tasakaalu saab reguleerida kas mee või äädika lisamisega. Tugeva küüslaugumaitse saab, kui kogu vinegrett saumikseriga peeneks purustada.

- 80 ml oliivõli
- 5–6 spl Wöseli õunasiidriäädikat
- 2 küüslauguküünt
- 1–2 spl mett
- soola ja pipart

• Õunaäädika tee

Lisa teekannu alljärgnevad komponendid, vala peale vett ja lase joogil paar minutit tõmmata.
Komponendid:
- 2 spl Wöseli õunasiidriäädikat (sobib ka meega õunasiidriäädikas)
- 1 spl värskelt pressitud sidrunimahla
- 1 spl mett
- ⅓ tl jahvatatud kaneeli
- 250–300 ml vett

Uueks tooteks on Wöselil ingveri-mee-sidruni shrub, mida võib tarvitada n-ö tervise-shot’ina, kuid millest valmib imelihtsalt ka särtsakas kokteil.
- 50 cl shrub´i
- 4–5 jääkuubikut
- 250 ml mulliga (sobib ka mullita) vett
- Soovi korral võib kokteilile lisada ka näiteks džinni
Kui shrub’ile lisada sooja vett, valmib mõnus tervendav tee.