Sügistormid tulevad igal aastal suvilaomanikele sama ootamatult kui autojuhtidele esimene lumi ja jää. Laokile jäetud vara võib aga lendu minna ja lõhkuda näiteks kasvuhoone, aknad või hoopis naabri auto.

„Üldiselt kehtivad suvilate kindlustamisel tavapärased kodu kindlustamise reeglid, kuid meeles tuleb pidada, et riskid on suuremad, kuna inimesed ei ole ise pidevalt kohal,“ selgitas kindlustusseltsi esindaja. „Näiteks veeavariide korral on olnud juhtumeid, kus leke avastatakse alles kuude pärast ja siis on kahjud juba tohutud. Isegi, kui purunenud torust lekib ainult tilga haaval, võib see mitme kuu jooksul juba väga suure kahju tekitada.“

Kui hoonet või hoone osa talveperioodil ei kasutata või köeta, tuleb tühjendada kõik süsteemid, kus on vedelik, mis võib külmuda. Kütte olemasolul peab selle võimsus olema reguleeritud nii, et ka ootamatult külmema ilma korral külmakahju ei tekiks. Kivirüüt lisas, et võimalusel võiks välja lülitada ka elektri, sest see vähendab tulekahju ohtu.

Kindlasti tasub suvilate puhul mõelda varguste ja vandalismi peale, mille vastu samuti kindlustada saab, kuid ka ise annab turvalisust tõsta alarmide, valve või kvaliteetsete lukkude näol. „Varastele ei tohiks nende tööd lihtsaks teha – sulgege uksed, katke aknad kinni nii, et hoones asuv vara kohe silme ette ei jääks ning kallima tehnika võiks suvilast talveks üldse ära viia,“ soovitas Kivirüüt.

Terve ja lukustatud aed aitab ka metsloomi eemal hoida ning alati tasub hoida häid suhteid naabritega, kes saaksid vajadusel teie varal silma peal hoida või näiteks katkisest katusest või aknast kohe ka teada anda enne, kui see suuremat kahju põhjustab.

Kivirüüt märkis, et senise statistika põhjal võibki öelda, et kõige ulatuslikumaid kahjusid põhjustavad suvilate puhul veeavariid ning seejärel vargused ja vandalism. „Tuulte tõttu lendu läinud vara rahaliselt nii suurt kahju ei põhjusta, kuid neid juhtumeid on sügiseti arvuliselt rohkem,“ selgitas Kivirüüt.
Meelespea suvemaja talveks ette valmistamisel:
  • Too aiast ära või kinnita suvemööbel ja muu vara, mille tuul võiks ära viia.
  • Tühjenda veesüsteemid külmuvatest vedelikest.
  • Kütte olemasolul jälgi, et see oleks piisav ka suurte külmade puhul.
  • Lukusta ja sulge kõik uksed, aknad.
  • Kata aknad kinni, et varjata hoones olevat vara.
  • Vii hinnalisem vara talveks minema.
  • Lepi kokku naabritega, et nad sind probleemide korral teavitaks.

Allikas: Salva Kindlustus