Märksõnadeks on:

  • heksagoon ehk nn kuusnurkplaat;
  • puitimitatsioon;
  • kalasabamuster;
  • etnomustrid;
  • telliskivimuster.

Plaadid võimaldavad aasta aastalt katta ikka suuremaid pindu. Suured plaadid on kalibreeritud ning seega võimaldavad paigaldamist minimaalse vuugiga, luues nii ühtlasema pinna.

Heksagoon ehk kuusnurk on hetkel suur trend. On erinevas mõõdus kuusnurkseid plaate sealhulgas ka mosaiike moodustavaid kuusnurke. Väga hästi tuleb esile kuusnurkplaadi kuju kontrastse vuugitäitega.

Julgemad sisustajad võiksid proovida loodusvalge heksagoon plaadi kombineerimist tumeda grafiithalli vuugitooniga. Plaadid on saadaval ka erinevates värvitoonides, pinnaviimistlusega ja mustritega. Nendega on võimalik luua väga omanäoline ning stiilne interjöör.

Paigutusega võib proovida ka mitte täielikku plaatimislahendust jättes plaadipinna servast lõpetamata lahenduse. Uus trend on üleminekud kiviplaadilt puitpõrandale. Selline kahe materjali kokkupuutest moodustuv pinnaviimistlus on silmatorkavalt põnev disainilahendus. Tõenäoliselt on kuusnurk nii populaarne seetõttu, et selle klassikaline kuju peidab endas lihtsat paigaldust, kuid hea kujutlusvõimega loojale ka lõputuid kombinatsioonivõimalusi.

Puitimitatsiooniga plaadi trend jätkub maailma sisekujunduses hoogsalt. Plaadid imiteerivad ülirealistlikult erinevaid puidumustreid, tekstuure ja toone. Imiteerides nii antiikset, harjatud ja vanutatud välimusega puidumustrit. Kohtades, kus päris puidu kasutamine ei ole kõige praktilisem, on puidudisainiga keraamilised plaadid üsnagi hea alternatiiv. Seda näiteks ruumides, kus põrand vajab enam kaitset ja hooldust, vastupidavust temperatuuri kõikumistele, niiskusele või päikesepaistele.

Kalasabamuster on stiilne plaadilaotise viis, mida võib kasutada nii põranda- kui seinaplaatide puhul. Eriti trendikas on laduda põrandale niiviisi puidudekooriga riskülikukujuline plaat ning miks mitte ka sama võtet kasutada vannitoas või köögis töötasapinna taustaks.

Unikaalse lahenduse võib luua kui kasutad plaate erinevates värvi- või toonikombinatsioonides. Selleks on vaja eeltööna luua kavand, mis aitab ette kujutada lõpptulemust ning lihtsustab plaadikoguse arvutamist.

Telliskivimustriga plaadid on samuti tugevalt esindatud. Uudiseks on klassikaline tellisetoonide lai värvivalik. Kuna igale poole tellisevärvid ei sobi, on sinna kõrvale loodud moodsalt ühevärviliste telliste valik. Saadaval nii mati, kõrgläikelisena kui ka faasitud servaga plaate.

Tuues interjööri dekoratiivsed etnomustrid Indiast, Aafrikast ja Kaug-Idast lood ruumi põneva esmamulje ja seda nii vannitoas, esiku põrandal kui köögis.

Pidevalt arenev tehnoloogia võimaldab luua 3D seinaplaate. Plaadidisainide seast leiab nii laineid, volte kui ka muid asümmeetrilisi profiile. Huvitavad on geomeetrilised vormid. Selline skulptuurne sein ei jää tähelepanuta. Paiguta plaadid kokku sileda, mati ja neutraalse pinnaga - tekib väga dekoratiivselt mõjuv lahendus.

Kasutades särtsakates toonides ristkülikukujulist nn metroo-plaati (nagu näiteks sinine, roheline, ooker) vertikaalses paigutuses saad luua hästi põneva seinapinna - lihtne triibudisain ja glasuuritud läikiv seinapind. Juurde sobib kombineerida väikeses koguses looduslikku materjali nagu puit, pilliroog või keraamika.

Keraamilise plaadi plussid:

  • niiskuskindel;
  • suur värvi-ja mustrivalik;
  • lihtsalt hooldatav;
  • kulumiskindel.

Ja miinused:

  • eeldab oskuslikku paigaldust;
  • määrdunud vuukide puhastamine on töömahukas;
  • külm ja kõva materjal;
  • peab arvestama libisemiskindlusega pesuruumides;
  • väljavahetamine on eriti tülikas.

Allikas: K-Rauta