Ajakirja avalugu jutustab looduskaunis kohas asuvast vahemerehõnguga köögist, mis on ehitatud vana lauda asemele. Kokkamist ja kokandust armastavad Liina ja Vidrik soovisid oma elumaja kõrval asuvast laudahoonest ehitada väliköögi, kus oleks suvel mõnus toimetada ja istuda. Õnneks kasvas projekt algsest palju suuremaks ja nii kerkis vanale vundamendile detailideni läbimõeldud kahte kööki mahutav kõrvalhoone. Ühe katuse all köökidega on ka klaasist kasvuhoone, kus suvel valmivad pere aedviljad.

Varbolasse kodu sättinud Riho ja Maria alustasid uue maja sisustamist just köögist, seda eelkõige peremehe toiduvalmistamiskire tõttu. Juba maja ehitama hakates mõeldi sellele, et hommikupäike pääseks kööki söögitegijat tervitama. Tumedast ja heledast puidust mööbliga sisustatud ruumis on nägus paekiviplaatidega kaunistatud pliit ning mahukas töösaareke, mille ümber on piisavalt ruumi nii sööjatele kui toidu valmistajatele.

Toreda julgustükiga said hakkama Heli ja Herlend Raplamaal, kes armastavad taaskasutust ning ehitasid köögimööbli vanadest põrandalaudadest.

Järvekülla kolinud Teet ja Merilin soovisid uues kodus eelkõige avarat kööki, kus oleks palju naturaalseid materjale. Nii avardati ruumi magamistoa arvelt, telliti puidust köögimööblile tööpinnaks must kiviplaat ning ilmestati ruumi pleekinud jumega puitparketi, köite ja merekivikestega. Toreda aktsendi annab köögile lamp-riiul, mis ripub köitega töösaarekese kohal.

Mõnuste külast avastasime köögi, kus tehakse maitsvat käsitööjuustu rõõmsate lehmade piimast. Sellele ideele tuli Linnumetsa talu peremees Reino Bürkland, kellel nüüdseks on valmis saanud ka oma juustukoda.

Paljudes köökides on töösaares pliit ja selle kohal õhupuhasti. Millist küll valida, on raske küsimus, sest see praktiline abiline peab kõige muuga köögis harmoneeruma ning samal ajal hoidma õhu puhta? Püüame tehnika lehekülgedel sellele küsimusele vastuse leida.

Hästi süüa teha armastavates peredes käib alati palju külalisi ning sageli läheb vaja lisatoole. Selleks puhuks pakume võimaluse ilmestada oma vanu taburette heegeldatud katetega. Kindlasti saab selle tööga hakkama iga käsitöösõber!

Kindlasti võiks lihavõttepühadeks teha Diana Heliste nõuannetele tuginedes oma söögitoa lauale üks kaunis kevadine lilleseade ning meisterdada lastetoa rubriigi juhiste järgi üks lustlik jänes- munasoojendaja.

Märtsist alates on meie kaante vahel uus rubriik, mis kajastab vana maja taastamist. Teil, armsad lugejad, on võimalik kaasa elada ja õppida teiste kogemustest Paisjärve talu taastamistöödel.
Jaan Mettik viib meid oma looga aianduse ajalukku - uhkesse Peeter I köögiviljaaeda Peterburis. Kui loost jääb väheks, saate liituda Maakodu ja Tensi Reiside korraldatud lugejareisiga ning kõike seda, ja enamatki veel, oma silmaga juba augusti alguses näha.

Aiaviljadest tutvustame sel korral füüsalit – toidu- ja ilutaime, toataimedest kuukingi ehk toaorhideesid. Dagris Punder tutvustab köögirubriigis kookospiima kasutamist ning pakub vürtsikate roogade retsepte.

Lemmiku rubriigist saate lugeda kollase labrador-retriiveri Muffi elust, kes õpetas oma peret elu nautima ning kelle käpajäljed jäid igaveseks pererahva hinge. Selle koera lugu on unustamatu.
Veel leiate ajakirjast seemneuudised, ideid oma lillepeenarde õitsemisaja pikendamiseks ja nagu ikka Kuukummardaja ja Aedniku kalendri.

Kaunist kevadeootust koos Maakoduga!